Det är skenet från de nybildade stjärnorna i fantastiska nebulosan Mon R2 som och lyser upp och täljer fram dess blomliknande form ur mörka moln av gas och stoft. Klicka för att se i fler och större versioner. (Bild: ESO/J. Emerson/VISTA)

Ibland kommer en bild som bara tar andan ur mig, hamnar som skrivbordsunderlägg på datorn och visas upp för alla i omgivningen oavsett deras eventuell astronomiintresse. En sådan var Hubbleteleskopets bilder på molnen runt uppflammande stjärnan V838 Mon, och nu kommer en ny som av ren slump ligger i samma rätt okända stjärnbild, Enhörningen.
Vad ser vi på bilden? Det här är en hop av nya stjärnor som, liksom sitt mer kända syskon Orionnebulosan ännu ligger inlindad i de moln av gas, stoft och molekyler som den fötts ur. Från nytända tunga stjärnor strömmar uv-ljus och snabba stjärnvindar som fräter på de kalla molnen och skapar en sanslöst vacker molnkomplex med stjärnorna i centrum och kvarvarande molnstrimmor längre ut.
Varför har vi inte sett det här stället förut? Det har vi visst, fast bara i synligt ljus och i mindre format. Nya teleskopet VISTA tar bilder i infrarött i större format än tidigare teleskop och ger oss en helt ny bild, estetisk och vetenskaplig, av ställena i rymden där gamla stjärnrester görs om till nya stjärnor och med all säkerhet nya planeter och kanske även nytt liv.
Jo, jag var med och jobbade på översättningen av ESO:s pressrelease. Men jag lovar att jag hade skrivit likadant om den även om jag såg den först nu.