APEX-teleskopet som ligger vid Chajnantor-bergfoten och (till höger) 8 av de planerade 56 ALMA-antennerna.

Jag skriver från det marsianska landskapet uppe på 5015 meters höjd vid berget Chajnantor i chilenska Anderna. Vi har varit här i åtta dagar och stannar ytterligare tre dagar och sköter den svenska observationstiden vid det 12-meter stora APEX-teleskopet. Jag är på plats tillsammans med Mikael Lerner (Onsala) och Nuria Piñol-Ferrer (Stockholm). Bilderna återspeglar några av våra vardagliga aktiviteter här, med målsättningen att observera denna tidsluckas svenska projekt. Vi observerar i tre ungefär åtta-timmars skift och avlöser varandra i tur och ordning. Mera om APEX teleskopet har för övrigt skrivits om i pappersupplagan av popast, av Andreas Lundgren som nu sitter är bredvid mig i teleskopets kontrollrum.
– Det är fysikt krävande att arbeta på så hög höjd men samtidigt mycket spännande och intressant. Man lär sig mycket!, säger Nuria som har just avslutat sitt åtta-timmars pass.

Idag fick vi dessutom besöka ALMA-anläggningen som ligger bara någon kilometer från APEX.
–När man ser ALMA, förstår man varför alla pratar om den. Det är ju bara helt häpnadsväckande, säger Nuria.


Nuria fyller instrumenten LABOCA och SABOCA med flytande kväve och (till höger) framför ALMA-antennerna.