Ljus som lyckas ta sig ut från kanten till ett snabbt snurrande svart hål skulle kunna självt kunna vara snabbt snurrande. Radioteleskop med rätt utrustning skulle kunna upptäcka fenomenet – och testa Einsteins allmänna relativetsteori – om de riktas mot det supertunga svarta hålet i mitten av Vintergatan. Det tror bland andra uppsalafysikern Bo Thidé efter nya beräkningar som han och kollegor från Italien, Spanien och Australien beskriver i en artikel i Nature Physics (se även UNT, TT/SVT, DN/TT – som fått saken lite om bakfoten – och pressmeddelandet hos IRF).


Skruvade ljusvågor kan enligt forskare skapas av snurrande svarta hål. Såhär tänker sig fysiker att en sån kan se ut. Bild: M. J. Padgett, J. Leach (U. Glasgow) m fl, Royal Society

Thidé är sedan tidigare känd för att vilja få mer ut av vanligt ljus än de flesta nöjer sig med, och det här med ljusets så kallade banrörelsemoment är något han länge velat komma åt. Det är kanske nu som detta skruvade ljus börjar komma ut på banan och söka både tekniska tillämpningar och astronomiska utmaningar. I en annan artikel som ännu inte är publicerad men finns ute på ArXiv.org berättar Thidé och sina italienska kollegor hur de dessutom lyckats skapa radiovågor med banrörelsemoment i labbet i Uppsala. Och det slutar inte där. Den 11 mars ordnar han och italienska kollegan Fabrizio Tamburini, som lett svarta-håls-studien, ett offentligt experiment i Venedig där skruvade radiosignaler ska sändas över ett avstånd på 479 meter i Venedigs berömda kanalsystem. För att ytterligare få medierna och vetenskapen att gå i spinn görs detta på 115-årsdagen av när radiopionjären Marconi fick patent för sin tids banbrytande radioteknik. Mer om händelsen i Venedig finns på experimentets egna hemsida (på engelska och italienska).
Är framtiden ljus för de skruvade vågorna? Det är mycket möjligt, och Albert Einstein skulle uppskattat de nya möjligheterna att sätta hans teorier på prov. Å andra sidan är det tveksamt om dagens radioteleskop klarar av att ta emot och känna igen skruvade signaler från rymden, säger radioastronomer jag pratat med, och steget att kunna dra slutsatser om svarta hål verkar ligga en bit in i framtiden. Först får vi se hur det går bland gondolerna den 11 mars.

2 KOMMENTARER

  1. Det var ett skruvat inlägg, rena snurren 🙂 Nej, allvarligt talat mycket intressant, kan detta ge högre överföringskapacitet i optisk fiber? Har för mig att jag läst något sådant.

    Tack för intressant info
    Roland Eriksson

  2. Är ett svart hål en samling materia som har komprimerats så att ingenting rör sig, dvs temperaturen är 0 K? Man skulle då kunna säga att tiden står still där, eftersom ingenting rör sig.

Comments are closed.