I engelska Oxford pågår just nu konferensen .Astronomy där ett gäng glada hackers, internetkunniga forskare och datastinna astroinformatörer (och allt däremellan) håller på snacka ihop sig. Diskussionerna har spritt ut sig på Twitter under hashtaggen #dotastro så pass att jag nästan känt att jag deltar. Skapar gör de också, framförallt under gårdagens programpunkt, Astronomy Hack Day. Tanken är att snickra ihop något nytt, oväntat och nyttigt astronomiskt verktyg med internetteknik i botten. Priset för bästa manick gick till en helt fantastisk grej: Chromotone. Du drar datormusen över en astronomisk bild och får lyssna på tonerna som motsvarar ljuset – i alla möjliga våglängder – från galaxen eller nebulosan i fråga. Lite som en tidigare .Astronomy-produkt, det färgglada Chromoscope. Chromotone kan du prova själv nu. Hemsidan ligger för tillfället hos Jon Yardley, musiker och webbutvecklare, som hittade på Chromotone i ett tvärvetenskapligt team tillsammans med astronomerna Haley Gomez, Ed Gomez och Chris North. Heja!