Den 28:e mars upptäckte satelliten Swifts instrument som kallas Burst Alert Telescope en gammablixt i stjärnbilden Draken. Sådant kan hända då och då, och är ingenting ovanligt i sig. Men över en vecka senare ser Swift fortfarande starka utbrott av röntgenstrålning från samma källa, med kraftiga variationer i ljusstyrka. Något såhär energifullt, kraftigt varierande och långvarigt har aldrig tidigare observerats!


Den mystiska gammablixten 110328a, avbildad i röntgen- och ultraviolett ljus med rymdteleskopet Swift. Bild: NASA/Swift/Stefan Immler

Efter Swifts första varning riktades en mängd teleskop mot punkten i Drakens stjärnbild. Den 4:e april togs en bild med Hubbleteleskopet som visar att strålningen kommer från mitten av en galax som ligger nästan fyra miljarder ljusår bort. Förklaringen tros vara att ett supermassivt svart hål befinner sig i mitten av galaxen, precis som i centrum av vår egen galax. Om en stjärna skulle råka komma för nära detta supertunga objekt så skulle kollisionen kunna ge upphov till det otroligt starka och långvariga utbrottet, eftersom stjärnan då skulle slitas sönder och gasen från stjärnan skulle trilla in bit för bit, och ge upphov till röntgenstrålning varje gång. Själva strålningen kommer isåfall från materia som sprutas ut i en jetstråle nära ljusets hastighet längs rotationsaxeln på det svarta hålet. Vi råkar befinna oss så att vi tittar rakt in i en sådan jetstråle, och därför ser vi röntgenstrålningen här på jorden, miljarder år senare.

Utbrotten diskuteras och kommenteras på NASA:s hemsida.

På tal om NASA och gammablixtar så finns en fantastisk video på NASAs hemsida som förklarar hur vi tror att de kortaste gammablixtar bildas och som visar hur två neutronstjärnor som kolliderar skulle kunna ge upphov till en kort gammablixt. Denna upptäckt kommer av en gigantisk datorsimulering som kördes i sju veckor på en superdator på Albert Einstein-Institutet (en del av Max Planck-institutet) i Potsdam, Tyskland. Se nyheten och videon här!