Blir den Pogge med hela svenska folket? KTH:s underbara ballongburna gammaexperiment PoGOLite sänds upp från Esrange utanför Kiruna tidigast den 27 juni, det blir Presskonferens på Esrange på torsdag förmiddag (info om den från SSC) och Rymdstyrelsens ungdomliga husorgan Rymdkanalen satsar stort med en PoGOLite-temavecka på bloggen. Då får vi frimärkestävling och mer av professor Mark Pearce som rapporterar från norr och berättar på modersmålet engelska om vetenskapen bakom experimentet. Pearce har redan uppdaterat om PoGOLite hos Oskar Klein Center, också på engelska, och här på Populär Astronomi intervjuade honom i vårt marsnummer.

Ballongexperimentet PoGOLite har ett mål: att förstå krabbpulsaren. Nu får alla andra bestämma sig vad de vill. (Bild: NASA/CXC/ASU/J.Hester m fl)

PoGOLite:s arktiska forskningsresa är den svenska rymdforskningens mest synliga projekt för i år och med en ballong stor som Globen bör det rimligtvis skapa lite uppmärksamhet. Men det hänger på de svenska massmedierna, och på politikerna. Medierna har med tanke på sina resurser helt rimligt höga krav på att rymdprojekt ska vara i NASA-format för att platsa i nyhetsflödet, vilket betyder att de flesta mediekonsumenter i Sverige inte vet ett smack om att Sveriges fortsatta rymdengagemang efter Christer Fuglesang, inte ens om en braksuccé som Prisma-satelliterna Mango och Tango.
Politikerna tycks inte vilja att den svenska rymdbranschen sticker ut, med resultatet att årets mesta rymdsatsning når bara 40 kilometer ovan jord. Samtidigt pyr ett missnöje med statens och Rymdstyrelsens ledning som lett till sammanslutningen Rymdagendan och debattskriften Fördel rymd (pdf). Bland författarna till Fördel rymd finns både ledningen för SSC (före detta Rymdbolaget), frispråkiga experten Sven Grahn, enstaka forskare som just PoGOLites Mark Pearce, samt de största företagen i rymdbranschen. Försvaret är också med – som bevis för att rymdfrågorna inte helt går att gömma under rymdministern Jan Björklunds utbildningsfokuserade skrivbord. Reaktionerna har varit få. I ett blogginlägg på Rymden i dag reagerar Dag Kättström på att Fördel rymd-gänget talar varmt om det dyra men för Volvo Aero-viktiga bärraketprogrammet Ariane. Arielspaces Ariel Borenstein tycker att Ariane är bra att ha tillgång till innan andra aktörer kommer igång. Fördel rymd vill att Sverige får en nationell rymdpolitik, men deras dokumentet spretar lite för mycket för att nu vara en inspiration till någon som Jan Björklund. Vi får istället hoppas att de politiska partierna åtminstone hittar inspiration till nya utspel. Alla vill lösa klimatproblem, alla vill inspirera ungdomar och alla vill att det ska gå bra för svensk industri. Men nu måste några konkretisera hur en rymdens sosse- eller moderatpolitik ser ut, vad som blir miljöpartiets rymdsatsning, kristdemokraternas syn på allt ovan där eller centerns, folkpartiets eller för all del SD:s rymdpolitiska visioner. Dags att vara partisk, människor. Ni kan börja med att säga att PoGOLite är första steget uppåt och framåt, men resten får ni hitta på själva.

3 KOMMENTARER

  1. Hmm, alltså det där inlägget på Rymdkanalen är ju en kopia av mitt inlägg på rymdenidag.se. De har tyvärr inte ordning på tekniken där riktigt, och har antagligen gjort en postning av mitt rss-flöde (och förresten rymdkanalen, sluta posta om er feed hela tiden, det rör till folks readers!!)

    Och inte skulle väl Rymdstyrelsen kunna komma med en sådan svepande kritik mot företagen vars intressen de ska bevaka? Det är väl typ bara enstaka bloggare utan ekononomiska intressen i branschen som kan kosta på sig det.

  2. Skönt med lite debatt, det har varit alldeles för tyst om svensk rymdpolitik och svenska bedrifter. Gör som danskarna sänd våra uppskjutningar live!

  3. @Dag: Tack för påpekandet, nu var det rättat. Att jag inte blev mer misstänksam i början får väl tolkas som allmän förvirring i just bärraketsfrågan.

Comments are closed.