Det är det delvis svenska rymdexperimentet Pamela som har upptäckt ett bälte av antimateria som omger jorden (Aftonbladet, BBC). Fysiken bakom är kul: kosmiska partiklar med urspring nära svarta hål och supernovor åker ljusår genom rymden: de träffar partiklar i jordens övre atmosfär, vilket i sin tur skapar antineutroner som sedan sönderfaller till antiprotoner – och de hålls sedan kvar i jordens strålningsbälten av planetens magnetfält. Utöver Aftonbladet och BBC har upptäckten uppmärksammats på Assi Süers astronomiblogg och i Vetenskapsradion, som intervjuar atomfysikern Svante Jonsell. Men det är underligt att ingen av dessa att Pamela har byggts av bland andra fysiker vid KTH i Stockholm. Tja, dagens forskning är gränslös, det kanske inte spelar så stor roll vilket land som gör vad? För all del, men det är tråkigt om medierna missar att rymdforskningens framkant ligger närmare oss än många tror. En kort titt på första sidan av forskningsartikeln (här på ArXiv.org) hade räckt. BBC-rapporten, som Aftonbladet återgett, länkar till och med direkt dit. En snabb googlning borde dessutom ha avslöjat något om Pamelas tidigare upptäckter inom jakten på den mörka materian. Ett förslag till svenska medierna inför nästa gången som Pamela slår världen med häpnad: följ professor Mark Pearce på Twitter och få en lite mer direkt kontakt med killarna och tjejerna som jagar antimateria för Sveriges räkning.