Eris, dvärgplaneten bakom Plutos fall från solsystemets planetlista, har fått sin storlek uppmätt. Det rapporterar ESO och artikeln om mätningen finns publicerad i tidskriften Nature (DN). Pluto och sin för tillfället rejält mer avlägsna polare har nu bevisligen samma diameter, 2326 plus minus 12 kilometer för Eris och 2330 plus minus 50 för Pluto.


Eris, bakom henne mörka månen Dysnomia och i fjärran den svala solen. Så föreställer sig Luis Calçada den tyngsta dvärgplaneten. (Bild: ESO/L. Calçada)

Är de då tvillingar, som ESO:s pressmeddelande antyder? Inte alls, säger Eris upptäckare, planetvetaren och bloggaren Mike Brown. I ett nytt och karakteristiskt underhållande blogginlägg förklarar Brown hur de senaste observationerna visar att Eris och Pluto är helt bisarrt olika. Sedan tidigare vet vi att Eris väger 27 procent mer än Pluto, och därför är den 27 procent tätare. Eris yta är dessutom glansigt vit (något som inspirerat Dag Kättström), och tävlar i reflexförmåga med Saturnus berömda ismåne Enceladus.
Pluto och Eris visar sig vara små mystiska himlakroppar med helt olika livshistorier att berätta. Deras mindre kumpan Makemake är dessutom enligt nya observationer inte ens rund och kanske mer liknar rugbybollsformade dvärgplaneten Haumea än runda Pluto och Eris.
Enligt Mike Brown är det dessutom fullt möjligt att större himlakroppar än Pluto och Eris ligger ännu oupptäckta i solsystemets utkanter. I vilket fall är det dags att betrakta Plutos lagbyte till de coola dvärgplaneterna som ett imagemässigt ganska smart drag.

1 KOMMENTAR

Comments are closed.