Brian Schmidt och Saul Perlmutter fick tävla hårt om vems team skulle få äran för upptäckten: nu är det avgjort. (Foto: okänd, finns här på Cosmic Variance)

Nobelpriset i fysik tilldelas tre av de forskarna som avslöjat att universums expansion accelererar (nobelprize.org, DN, TT/SvD). Saul Perlmutter, Brian Schmidt och Adam Riess drog igång två projekt som systematiskt observerade Typ Ia-supernovor för att mäta hur universum utvidgas. De observerade olika supernovor och tillämpade liknande men olika tekniker för att uppskatta deras avstånd. Det var ambitiöst och inte ens supernovaforskarna i mitten av 1990talet trodde att de skulle lyckas. Men det gick och det ledde fram till det decenniets mest häpnadsväckande astronomiska upptäckt: att något, som senare fick kallas den mörka energin, gör att universum expanderar allt fortare. Framförallt Perlmutters Supernova Cosmology Project har ett starkt fäste i Sverige. Hans kollega Ariel Goobar var med från början och la grunden till de otaliga observationer av supernovaexplosioner som behövde göras. Nu har SCP en bas i Goobars forskargrupp vid Institutionen för fysik vid Stockholms universitet och Oskar Klein Center. Bland teammedlemmarna i Schmidts och Riess High-z-projekt finns stockholmsastronomen Jesper Sollerman, som precis skickade ett mejl med karakterisktiskt kortfattat innehåll: ”!”.
Om Nobelpriset på OKC-bloggen med citat från de svenska forskarna som jobbar med pristagarna

1 KOMMENTAR

 1. Spekulationen om mörk energi som orsak
  till den nu nobelbelönade upptäckta
  accelerationen bygger på antagandet att vårt universum är det enda som finns. Det enda logiskt acceptabla är att i det oändliga värlsalltet finns
  oändligt många universa. De yttre delarna av vårt universum kan alltså
  påverkas av gravitation från andra ”när”belägna universa. Det finns
  opublicerade uppgifter att astronomer
  har sett blåförsskjutna objekt i vårt
  universums periferi. ”BigBangmaffian”
  stoppar självfallet publicering av såna observationer…..

Comments are closed.