Att svarta hål kan i princip käka upp stjärnor – och allt annat som kommer för nära – är allmänt känt. Men det händer så sällan att astronomer behöver bevaka galaxer miljardtals ljusår ut i universum för att få en chans att se på när det händer.
Under de senaste åren har forskare upptäckt ett flertal uppblossande avlägsna ljuskällor som de tillskrivit dödsdömda stjärnors sista, spektakulära ljusshower. Men de har inte kunnat vara säkra på tolkningen. Nu kommer det första riktigt övertygande exemplet av en sådan händelse, i en galax hela 2,7 miljarder ljusår bort. Upptäckten presenteras av astronomen Suvi Gezari och hennes team i en artikel i veckans Nature (den finns även här på ArXiv).


Blixten som avslöjade när en stjärna slets isär. Bilderna togs av NASA:s rymdteleskop GALEX och Hawaii-baserade projektet Pan-STARRS. Bild: NASA, S. Gezari (The JHU), A. Rest (STScI), R. Chornock (Harvard-Smithsonian CfA)

Skulle en stjärna i Vintergatan kunna möta samma öde och synas på våra stjärnhimlar? Svar ja, men det händer bara en gång per hundratusen år. Det supertunga svarta hålet i mitten av vår galax kalasar redan på ett mindre gasmoln och omges även det av ett antal kända stjärnor som kanske redan haft sina duster med svarta hålet. Solen ligger som tur är tusentals ljusår från farozonen.
Se även notiser i Aftonbladet, DN, Expressen), samt pressmeddelandet hos NASA.

1 KOMMENTAR

  1. Det är på galaxnivå precis som här på vår lilla värld; det händer mer om man bor centralt.
    Själv tycker jag det är lugnt och skönt här på den galaktiska vischan.

Comments are closed.