Det årliga mötet för den Internationella astronomiska unionen (IAU på engelska) i Beijing, Kina, är slut för min del och det har varit en upplevelse. Kina i sig är en helt annan värld med en rik historia och kultur, och man träffar folk som man troligen aldrig annars skulle och får höra om det fantastiska arbete som de gör. Bland annat lyssnade jag på nobelpristagaren Brian Schmidt prata om sin forskning om mörk energi.

Men fokus under dessa två veckor har inte bara legat på forskningen. Under invigningstalet talade kinas vice-president Xi Jinping om att ”utforska universum hand i hand, och arbeta tillsammans för en bättre framtid för mänskligheten”. Och det har märkts av under dessa två veckor när många kommer hit för att utbyta idéer och träffa kollegor, det är ändå en av de största mötesplatserna i världen för astronomi. Det är inte så mycket en konferens som ett enormt diskussionsforum där framtidens upptäckter tar form.


Världens astronomer samlades i Kina och röstade – men denna gång inte om Pluto. Bland annat beslutade man att omdefiniera den astronomiska enheten – tidigare känd som avståndet till solen – som exakt 149 597 870,7 kilometer. Foto: IAU/B. Tafreshi (TWAN)

IAU fokuserar också mer och mer på att nå ut till allmänheten och hur vi kan göra astronomin mer tillgänglig för allmänheten. Under det internationella astronomiåret 2009 var visionen att hjälpa folk att återupptäcka sin plats i universum och engagera dem i att utforska undren vi skådar ute i rymden. Och det finns fortfarande ett intresse som vi bara behöver väcka. Det märktes inte minst från responsen som NASA fick efter den lyckade landningen av deras strövare Curiosity på Mars.

Vi behöver sträva efter en mer tillgänglig forskning som även allmänheten kan följa, och visa att astronomin inte bara är mängder av vackra bilder på nebulosor, galaxer och planeter. Vi är alla förenade i vår nyfikenhet som drivit generationer av människor till att blicka ut mot rymden.

1 KOMMENTAR

Comments are closed.