Lördagen den 13 oktober är Astronomins dag och natt. Vad händer? Mycket i hela Sverige och ännu mer på himlen. Här får du alla astronomiska hålltider du behöver för att ordna eget firande eller vara med i det gemensamma. (Hålltiderna för planeter och stjärnor funkar även för natten mot lördag och några dagar framöver.)

07:20 Solen går upp i Luleå och Visby. En halvtimme senare är den uppe även i väster (07:43 i Göteborg och strax efter i Östersund). Titta efter månskäran och Venus, som ligger en utsträckt näve ovanför den (10 grader).
09:00 I Gäddede berättar Göran Strand hur man lyckas som astrofotograf och Norrland Star Party går yrvaket in på sin andra dag.
11:00 Göteborgs tillfälliga Teleskopakut öppnar för lagning och goda råd på Naturhistoriska museet. I Västerås är det utställning på Stadsbiblioteket och i Örebro börjar en hel dag av firande i partytält och bakom teleskop vid Våghustorget.
12:45 Solen står högst i större delen av landet. Projicera på papper så kan du se solfläckar! Kolla facit sen på spaceweather.com.
13:00 Rymdig lördag börjar i Kiruna och 15 rymdentusiasterna som blir Onsala stjärnträff anländer till rymdobservatoriet i Norra Halland.
14:00 På Bifrostobservatoriet utanför Mariestad börjar festligheterna med solobservationer.
15:00 Tycho Brahe-observatoriet öppnar för allmänheten: det blir föreläsningar, observationer och visningar ända till kl 23:00.
16:00 Astronomy Slam går av stapeln i Göteborg, med 5 tävlande som ska underhålla rymdigast möjligt på 8 minuter och 19 sekunder. Umevatoriet öppnar portarna för sitt firande. Kl 17 står visionära astronomen Erik Zackrisson på scen och berättar om de första stjärnorna.
16:20 Månen går ner från Kirunas horisont. Sista skymten av månen får Västkusten, strax efter kl 17.
17:00 Visningar och föredrag börjar på Observatoriemuseet i Stockholm.
17:13 Solen går ned – först i Luleå och finska gränsen och sist på Västkusten, från Göteborg kl 18:13.
18:45 Skymningen börjar ta slut och stjärnorna börjar visa sig. Först ut är Vega, 25 ljusår bort, rakt ovanför. Sedan kommer röda jätten Arcturus i väster, blå superjätten Deneb (hela 1500 ljusår bort) en bit till höger om Vega, och lite senare tonar Karlavagnen fram i norr. Polstjärnan lyser diskret i norr och håller sig såklart kvar hela natten lång.
19:00 Stjärnskådning börjar på flera håll i landet, bland andra Gamla observatoriet i Uppsala, Åkesta utanför Västerås, Slottskogsobservatoriet i Göteborg och Saltsjöbadens observatorium. Andra börjar lite tidigare eller lite senare: se astronominsdag.se för detaljerna.
19:28 Den internationella rymdstationen ISS syns på himlen i ca 5 minuter från landets södra halva. Den ser ut som en ljus stjärna som sakta åker över himlen lågt i syd och sydost. Däruppe finns även SpaceX nya rymdfarkost Dragon – och sex astronauter. Vinka!
20:00 Jupiter går upp i Skåne och nu syns i hela landet (från Kiruna är den uppe dygnet runt). I kikaren ser du även månarna: följa dem på nätet.
20:30 Nu syns Vintergatan allra bäst. Har du kameran med dig så kan du delta i tävlingen Fånga Vintergatan. Eller bara titta: ta dig ut på landet om du har möjlighet. Syns inte den så ta en liten kikare, titta rakt uppåt och dröm dig bort bland de otaliga stjärnorna.
20:50 Rymdblixt i norr! En Iridium-satellit reflekterar solen och blir under några sekunder himlens ljusaste stjärna. Exakt tidpunkt beror på var du är i landet: se heavens-above.com för bättre info.
20:58 Rymdstationen syns ännu en gång för sydsvenskar med bra horisonter: mycket lågt i sydväst och bara i 2 minuter.
21:00 Vill du se en komet? Har du en rejäl kikare eller mindre teleskop så är bästa chansen komet Hergenrother som nu syns som bäst i Pegasus. Hitta-karta finns här hos Sky & Telescope. Eller peta lätt på närmaste hobbyastronom!
21:30 Nu ligger planeten Neptunus som högst i syd. För att hitta den behöver du en mörk himmel, en bra kikare, tålamod och en detaljerad karta: ladda ner Sky & Telescopes Uranus och Neptunus-karta.


Hitta-Uranuskarta i rött för bättre nattseende. (Karta: André Franke)

22:30 Uranus står som högst i syd. Den är ljusare och lättare att hitta än Neptunus. Just nu är den under Pegasus, intill stjärnan 44 i Fiskarna. Prova André Frankes röda hitta-Uranus-karta så hittar du den lätt i mörkret.
22:45 Galaxtillfälle! När som helst under kvällen ska du kika efter Andromedagalaxen – se vår stjärnkarta så hittar du den. 2,5 miljoner ljusår bort och på väg hit i 300 kilometer i sekunden. Har du en mörk himmel så ska du också leta upp den lite svårare Triangelgalaxen M33 som ligger aningen längre bort.
00:30 Ungefär nu börjar Sirius glänsa och blinka i sydost. Den blir nattens ljusaste riktiga stjärna: kolla hur atmosfärens lager får den att blinka i olika färger.
01:00 Superaktuella stjärnan med spiralen R Sculptoris gör ett svårobserverat gästspel, bara 2 grader över horisonten och synlig bara längst i syd. Lycka till, skåningar!
01:20 Vill du se en supernova? Det här blir en bra tidpunkt att kika efter nattens ljusaste exploderande stjärna SN 2012ec i galaxen NGC 1084. Om du har ett rejält teleskop alltså: den lyser med 14:e magnitud just nu.
03:00 Jupitermånarna Ganymedes och Io passerar varandra. Jupiter står nu som högst på himlen, nästan i zenit. Intill den syns röda jätten Aldebaran, en bit till höger den vackra stjärnhopen Plejaderna, och under den Orion med sitt bälte.
03:16 Venus går upp sedd från Stockholm. Snart syns den från hela landet och är himlens ljusstarkaste stjärna.
04:51 Månen går upp, rakt under Venus. Den tunna skäran syns först från Gotland, sedan resten av landet och till sist Västkusten ca kl 06:18.
05:00 Jupiters månar byter plats igen, nu passerar Ganymedes Europa och ligger längst ut till vänster (sedd i liten kikare).
05:30 Gryningen börjar och rör sig över landet från öster till väster.
07:15 Solen har redan gått upp över Haparanda och resten av landet följer efter. Venus och månen syns ett tag till om du vet var du ska titta.

2 KOMMENTARER

  1. Solar outage är tydligen ett fenomen som kan inträffa nu också vad det egentligen kan vara. Ca:15.30 idag påverkades i alla fall Viasats satelliter på något vis..

  2. Ösregn i morse, sen uppklarnande, i kväll perfekt stjärnskådarväder….
    Kommer precis hem från Tycho Brahe-obsis. Kepsen av för alla entusiaster som hela dan ställt upp med kortföreläsningar, egna teleskop, sina insikter – kl 19.26 kom punktligt ISS i syd för att hälsa på oss o önska oss lycka till!
    Det var inte rekordmycket folk, det kan vi inte skryta med, men som alltid är det EXTRA roligt när den allra yngsta generationen dyker upp. En liten tjej brädade mig på en stjärnbild!
    En av dagens, tror jag, viktigaste händelser är naturligtvis tillskapandet av ”Astronomisk ungdom”. Jag tror inte ”kidsen” har nått emot stöd från oss i generationen halvgamla+. Lycka till av hela mitt hjärta!

Comments are closed.