Lördagen den 13 oktober är Astronomins dag och natt. Vad händer? Mycket i hela Sverige och ännu mer på himlen. Här får du alla astronomiska hålltider du behöver för att ordna eget firande eller vara med i det gemensamma. (Hålltiderna för planeter och stjärnor funkar även för natten mot lördag och några dagar framöver.)

07:20 Solen går upp i Luleå och Visby. En halvtimme senare är den uppe även i väster (07:43 i Göteborg och strax efter i Östersund). Titta efter månskäran och Venus, som ligger en utsträckt näve ovanför den (10 grader).
09:00 I Gäddede berättar Göran Strand hur man lyckas som astrofotograf och Norrland Star Party går yrvaket in på sin andra dag.
11:00 Göteborgs tillfälliga Teleskopakut öppnar för lagning och goda råd på Naturhistoriska museet. I Västerås är det utställning på Stadsbiblioteket och i Örebro börjar en hel dag av firande i partytält och bakom teleskop vid Våghustorget.
12:45 Solen står högst i större delen av landet. Projicera på papper så kan du se solfläckar! Kolla facit sen på spaceweather.com.
13:00 Rymdig lördag börjar i Kiruna och 15 rymdentusiasterna som blir Onsala stjärnträff anländer till rymdobservatoriet i Norra Halland.
14:00 På Bifrostobservatoriet utanför Mariestad börjar festligheterna med solobservationer.
15:00 Tycho Brahe-observatoriet öppnar för allmänheten: det blir föreläsningar, observationer och visningar ända till kl 23:00.
16:00 Astronomy Slam går av stapeln i Göteborg, med 5 tävlande som ska underhålla rymdigast möjligt på 8 minuter och 19 sekunder. Umevatoriet öppnar portarna för sitt firande. Kl 17 står visionära astronomen Erik Zackrisson på scen och berättar om de första stjärnorna.
16:20 Månen går ner från Kirunas horisont. Sista skymten av månen får Västkusten, strax efter kl 17.
17:00 Visningar och föredrag börjar på Observatoriemuseet i Stockholm.
17:13 Solen går ned – först i Luleå och finska gränsen och sist på Västkusten, från Göteborg kl 18:13.
18:45 Skymningen börjar ta slut och stjärnorna börjar visa sig. Först ut är Vega, 25 ljusår bort, rakt ovanför. Sedan kommer röda jätten Arcturus i väster, blå superjätten Deneb (hela 1500 ljusår bort) en bit till höger om Vega, och lite senare tonar Karlavagnen fram i norr. Polstjärnan lyser diskret i norr och håller sig såklart kvar hela natten lång.
19:00 Stjärnskådning börjar på flera håll i landet, bland andra Gamla observatoriet i Uppsala, Åkesta utanför Västerås, Slottskogsobservatoriet i Göteborg och Saltsjöbadens observatorium. Andra börjar lite tidigare eller lite senare: se astronominsdag.se för detaljerna.
19:28 Den internationella rymdstationen ISS syns på himlen i ca 5 minuter från landets södra halva. Den ser ut som en ljus stjärna som sakta åker över himlen lågt i syd och sydost. Däruppe finns även SpaceX nya rymdfarkost Dragon – och sex astronauter. Vinka!
20:00 Jupiter går upp i Skåne och nu syns i hela landet (från Kiruna är den uppe dygnet runt). I kikaren ser du även månarna: följa dem på nätet.
20:30 Nu syns Vintergatan allra bäst. Har du kameran med dig så kan du delta i tävlingen Fånga Vintergatan. Eller bara titta: ta dig ut på landet om du har möjlighet. Syns inte den så ta en liten kikare, titta rakt uppåt och dröm dig bort bland de otaliga stjärnorna.
20:50 Rymdblixt i norr! En Iridium-satellit reflekterar solen och blir under några sekunder himlens ljusaste stjärna. Exakt tidpunkt beror på var du är i landet: se heavens-above.com för bättre info.
20:58 Rymdstationen syns ännu en gång för sydsvenskar med bra horisonter: mycket lågt i sydväst och bara i 2 minuter.
21:00 Vill du se en komet? Har du en rejäl kikare eller mindre teleskop så är bästa chansen komet Hergenrother som nu syns som bäst i Pegasus. Hitta-karta finns här hos Sky & Telescope. Eller peta lätt på närmaste hobbyastronom!
21:30 Nu ligger planeten Neptunus som högst i syd. För att hitta den behöver du en mörk himmel, en bra kikare, tålamod och en detaljerad karta: ladda ner Sky & Telescopes Uranus och Neptunus-karta.


Hitta-Uranuskarta i rött för bättre nattseende. (Karta: André Franke)

22:30 Uranus står som högst i syd. Den är ljusare och lättare att hitta än Neptunus. Just nu är den under Pegasus, intill stjärnan 44 i Fiskarna. Prova André Frankes röda hitta-Uranus-karta så hittar du den lätt i mörkret.
22:45 Galaxtillfälle! När som helst under kvällen ska du kika efter Andromedagalaxen – se vår stjärnkarta så hittar du den. 2,5 miljoner ljusår bort och på väg hit i 300 kilometer i sekunden. Har du en mörk himmel så ska du också leta upp den lite svårare Triangelgalaxen M33 som ligger aningen längre bort.
00:30 Ungefär nu börjar Sirius glänsa och blinka i sydost. Den blir nattens ljusaste riktiga stjärna: kolla hur atmosfärens lager får den att blinka i olika färger.
01:00 Superaktuella stjärnan med spiralen R Sculptoris gör ett svårobserverat gästspel, bara 2 grader över horisonten och synlig bara längst i syd. Lycka till, skåningar!
01:20 Vill du se en supernova? Det här blir en bra tidpunkt att kika efter nattens ljusaste exploderande stjärna SN 2012ec i galaxen NGC 1084. Om du har ett rejält teleskop alltså: den lyser med 14:e magnitud just nu.
03:00 Jupitermånarna Ganymedes och Io passerar varandra. Jupiter står nu som högst på himlen, nästan i zenit. Intill den syns röda jätten Aldebaran, en bit till höger den vackra stjärnhopen Plejaderna, och under den Orion med sitt bälte.
03:16 Venus går upp sedd från Stockholm. Snart syns den från hela landet och är himlens ljusstarkaste stjärna.
04:51 Månen går upp, rakt under Venus. Den tunna skäran syns först från Gotland, sedan resten av landet och till sist Västkusten ca kl 06:18.
05:00 Jupiters månar byter plats igen, nu passerar Ganymedes Europa och ligger längst ut till vänster (sedd i liten kikare).
05:30 Gryningen börjar och rör sig över landet från öster till väster.
07:15 Solen har redan gått upp över Haparanda och resten av landet följer efter. Venus och månen syns ett tag till om du vet var du ska titta.