En blick in i ett simulerat universum: avlägsna galaxer sedda med Millennium Run Observatory (t v) och motsvarande scen från verkligheten, sedd med Hubbleteleskopet. Klicka för att se en större version. (Bild: MRObs/R. Overzier, G. Lemson m fl 2012)
Nya Millennium Run Observatory är inte vilket observatorium som helst. Där finns inga teleskop, och det observerar ett universum som inte finns.
Bakom projektet ligger ett team av astrofysiker lett av Roderik Overzier vid University of Texas och Gerard Lemson vid Max Planck-Institutet för astrofysik i Garching, Tyskland. De vill göra det lättare för forskare att jämföra teori med verklighet, och till det har de skapat en alternativ verklighet i datorn.
Deras simulerade universum är skapat utifrån en av de största beräkningarna som gjorts av universums struktur, Millennium-simuleringen. Den utgår från vad vi vet om big bang och dess ojämnheter och räknar fram hur den mörka materian ligger utspridd i rymden i vårt expanderande universum. Den beräkningen har kompletterats med andra som räknar även fram det som lyser i universum: galaxer, stjärnor, stoft och gasmoln.
Millennium Run Observatory tar det hela ett steg längre. Nu finns inte bara det simulerade universum, utan även möjligheten att få fram bilder som ser ut som riktiga observationer med verkliga teleskop. Det går att skapa bilder av det framräknade universum som det skulle ha sett ut med teleskop som Hubbleteleskopet, Sloan Digital Sky Survey och andra observatorier. Astronomer kan nu studera bilderna, mäta upp dem precis som de gör med riktiga observationer, och förhoppningsvis kunna dra nya slutsatser om hur verklighetens universum skiljer sig från teorins.
I det virtuella observatoriet kan man skapa vyer från varsomhelst i det virutella universum, förklarar Roderik Overzier i ett mejl.
– Vi kan undersöka hur himlen förändras tack vare kosmos ojämnheter genom att flytta på den virtuella observatören, eller den riktning som han tittar genom den simulerade volymen.
Än så länge ligger Millennium Run Observatory bara i startgroparna. Snart släpps en interaktiv version på nätet. Då kan man klicka på en galax och få reda på vad den är, berättar Roderik.
– Men just nu är jag mest inne på att lägga till fler teleskop och simulera fler kartläggningsprojekt, och sedan använda dem för att finna svar på vetenskapliga frågor, skriver han.
Läs mer om projektet hos Max Planck-institutet för astrofysik, forskningsartikeln om på ArXiv eller besök Millennium Run Observatorys hemsida.
[…] The Millennium Simulation Project visar upp ett simulerat universum. Där utgår de ifrån vad vi vet om big bang och dess ojämnheter och räknar fram hur materian ligger utspridd i rymden i ett expanderande universum. Millennium Run Observatory ger möjligheten att få fram bilder av universum som ser ut som riktiga observationer med verkliga teleskop. Källa: (https://www.popularastronomi.se/2012/10/nytt-observatorium-skapar-bilder-av-ett-virtuellt-universum.html) […]
Comments are closed.