Klickbar karta över Sveriges astronomiföreningar. Gula cirklar visar ungefärliga medlemsantal (från Amatörastronomibloggen och SAAF).

Visst är det underbart att vara ensam under en mörk stjärnhimmel. Men att kunna dela himlen (och kunskap och kanske ett observatorium) med andra entusiaster gör det hela ännu roligare.

Landets astronomiföreningar ordnar stjärnskådning, föredrag, utflykter och stjärnträffar året runt, så det är lika bra att bli medlem någonstans. Men hur väljer man förening? Här får du råd inför beslutet.

Rikstäckande förening, lokal förening, eller bådadera? De två största föreningarna täcker hela riket. Svenska Astronomiska Sällskapet (även känd som SAS) driver Populär Astronomi och ordnar föredrag och populärvetenskapliga aktiviteter. SAAF (Svensk Amatörastronomisk Förening) är mer inriktad på att organisera och stötta amatörastronomin. Sedan finns det Ericssons astronomiförening som är öppen för Ericsson-anställda.

Är du under 26? För dig finns nybildade rikstäckande Astronomisk ungdom, där medlemskap ännu är gratis. Många av de lokala föreningarna har billigare medlemskap för unga och studenter.

Finns det en astronomiförening nära dig? Bästa val är nästan alltid din lokala förening. Det är bara att välja förening (och förkortning) efter ort. Se kartan: ASTB om Malmö/Lund ligger närmast dig, ASAK om det är Kristianstad, KAF för Karlskrona, GAS för Gislaved i Småland, GAF för Kalmar och Öland; i Halland är det HAS som gäller, BAS har bas i Borås, GAK är klubben för Göteborg, AAK för Alingsås, KAK är astronomiklubben i Kumla, Örebro astronomi i Närke, ÖAS finns i Linköping och Östergötland och MAK i västgötska Mariestad; sedan finns det NAK i Norrköping, VARF i Västerås, STAR i Stockholm, UAA i Uppsala, och relativt nystartade Cosmo Norr i Jämtland och Piteå astronomiförening. Andra har inga hemsidor som jag kan hitta, t ex värmländska Mitt hem i kosmos. För andra, se kartan intill, föreningslistorna hos SAS, och hos SAAF och listan över astroföreningar på Wikipedia. Avsomnade föreningar finns dessutom och väntar på att bli återupplivade: se hela listan hos amatörastronomhistorikerna Gustav och Johan (nu med en ännu mer heltäckande uppdatering).

Får man ett medlemsblad? SAS och SAAF gör varsin kvartalstidning som alla medlemmar erhåller: Populär Astronomi är SAS tidning, medan SAAF driver Telescopium och dess specialupplaga Fokus. Andra föreningar har mindra glassiga men likväl livaktiga medlemsblad: Asterisken* drivs av MAK och går även till medlemmar i KAK, GAS och HAS. Aurora är GAK:s tidning, Callisto görs av NAK och Stella är tidningen för STAR i Stockholm.

Hur mycket kostar det?För de lokala föreningarna ligger årsavgifter nu år 2012 mellan 100 kr och 300 kr. Många erbjuder rabatter för unga, studenter och familjer. Är din förening ansluten till SAAF blir du automatiskt med i SAAF och får Telescopium hem i brevlådan (gäller för bland andra VARF , NAK, GAF, KAF och ASAK). Är föreningen istället ansluten till Svenska Astronomiska Sällskapet så får du billigare medlemskap där, och Populär Astronomi på köpet såklart. Det gäller klubbar som ÖAS, GAK, STAR, ASTB, BAS, MAK, KAF, UAA och VARF. Krångligt, javisst, men sådant är föreningslivet.

Finns det inte alternativ till föreningarna? För föreningsmotståndare finns det också möjligheter. I Norrland fungerar både jämtländska Cosmo Norr och NSAA som nätverk utan medlemsavgifter. Likaså finns gemenskap för amatörastronomer på nätet hos Astronomiguiden och Astronet där astrofotot står i fokus.

Är det egentligen rymdfarkoster, raketer och rymdsonder som du går igång på? För dig finns Svenska rymdsällskapet som sommaren 2012 åter väckts till liv av rymdbloggaren Ariel Borenstein och astronautkandidaten Jon-Erik Dahlin. För rymdföretagare respektive rymdforskare finns yrkesföreningarna Rymdforum Sverige och SRS. Föredrar du eventuella rymdfarkoster i tefatsformat med eventuella aliens ombord så rekommenderar vi såklart UFO Sverige.

Norra Sveriges Amatörastronomer Cosmo Norr Svenska Astronomiska Sällskapet Astronomisk Ungdom Svensk AmatörAstronomisk Förening Ericssons Astronomiförening Stockholms AmatörAstronomer Uppsala Amatörastronomer Västerås astronomi- och rymdforskningsförening Örebro astronomi Mariestads astronomiska klubb Astronomiska sällskapet Aquila i Kristianstad Östergötlands Astronomiska Sällskap Norrköpings Astronomiska Klubb Karlskrona Astronomiförening Göteborgs Astronomiska Klubb Hallands Astronomiska Sällskap Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe Grönhögens Astronomiska Förening Avesta Astronomisällskap Alingsås Astronomiklubb Gislaveds Astronomiska Sällskap Orion Borås Astronomisällskap Kumla astronomiklubb Piteå Astronomiförening Ludvika amatör astronomiska förening Image Map

3 KOMMENTARER

 1. Hej!
  Jag håller precis på att starta en astronomiförening i Nordanstig.
  Föreningens första medlem (samt hedersmedlem) är ingen mindre än Christer Fuglesang!
  (Kolla gärna Christer på instagram för att bekräfta detta!)

  Vi är som sagt i uppstartsfas och behöver mycket stöd i form av kloka råd och pengar till bra teleskop.

  Föreningen heter NESA.
  Nordanstigs Eminenta SkolAstronomer!

  /Magnus, Ordförande NESA

Comments are closed.