gabriella_stenberg_200
Rymdglädje och rymdfrustration i Trollhättan: en glad Gabriella Stenberg berättade om betydelsen av att svenska instrument kommit med på jupitersonden Juice

Hur har det gått med med Rymdsveriges avgörande vecka? Svar: både bra och mindre bra.
Det positiva först. På konferensen Rymdforum i Trollhättan under måndagen och tisdagen blev det klart att ingen i rymdbranschen deppar på grund av Riksrevisionens bakläxa för rymdbeslutsfattarna.
Showen stals till och med av den som borde tagit åt sig mest av kritiken, Peter Honeth, statssekreterare till rymdminister Jan Björklunds på Utbildningsdepartmentet. I sitt tal till Rymdforum i lovade han att regeringen kommer att göra exakt vad alla hoppats på, och Riksrevisionen rekommenderat – att ta fram en brett förankrad rymdstrategi för Sverige.
– Löftet om en samlad utvecklingsstrategi ligger nära det Riksrevisionen understrukit. Den kommer att vara en viktig utgångspunkt för ett litet land med höga ambitioner, sa han (citerad av Rymdforum 13:s utmärkta konferensblogg).
Till och med för Olle Norberg, generaldirektör för Rymdstyrelsen, kom utspelet som en total överraskning. ”Vi hade ingen aning!”, säger han när jag träffar honom dagen därpå.
Det som kommer att hända först är att när regeringen i juni lämnar sitt svar på Riksrevisionens rapport så kommer man även att berätta hur det nya svensk rymdtänket ska tas fram. Sedan vet ingen hur länge processen kan ta eller om den blir klar innan nästa val.

Klimatsatellit letar nya sponsorer

Beskedet om rymdstrategin vägde upp dåliga nyheter från ESA:s möte i österrikiska Graz. Premier, den till stora delar svenska klimatsatelliten, ratas med största sannolikhet som ESA:s nästa jordobservationssatellit. Istället har man valt radarsatelliten Biomass (mer om beslutet finns hos Rymdstyrelsen men ännu inte hos ESA).
Vattenångadetektorn Steamr ombord på Premier skulle blivit ett svenskt flaggskepp. Tack vare ett hårt lobbyarbete av rymdingenjörerna Martin Kores och Fredrik von Scheele på företaget Omnisys har instrumentet omnämnts i riksdagsmotioner och självaste budgetproposition. Bland de första att informeras om beslutet var Betty Malmberg (M), ledare för riksdagens rymdnätverk, som hade direkt sms-kontakt direkt efter mötet.
– Det är klart man blir besviken, säger Betty Malmberg.
Malmberg stödjer också Rymdstyrelsens beslut att inte ge upp på Premier. Nu satsar Olle Norberg och hans medarbetare på att Premier ändå kan bli av utan ESA. Kanadas rymdstyrelse och Japans blir de första nya samarbetspartners som ska kontaktas, berättar han.

En prislapp för Esrange 2.0

Kiruna och rymdbasen Esrange har en gemensam central plats när man diskuterar Sveriges framtid i rymden. Både Spaceport Sweden och statliga SSC (Rymdbolaget) planerar på varsitt håll för att utveckla Norrbottens center för uppsändning av rymdturister och andra nyttolaster. För Karin Nilsdotter och Spaceport Sweden går det trögt mot etableringen av rymdturism.
– Det tar tid att utveckla en ny industri, och det krävs mod, mod, mod, sa hon i sitt anförande.
De första rymdturisterna från Kiruna kommer iväg från Kiruna tidigast 2015-16, tack vare att operatören Virgin Galactics tidtabell sträckt ut sig allt mer. Regelverk för operatörer är ännu inte klart och är en enligt Karin Nilsdotter ”avgörande utmaning”, och Spaceport Sweden för en dialog med politiker om detta.

stefan_gardefors_200SSC vd-Stefan, tillfälligt utan Sverige-mössa

SSC:s nye vd Stefan Gardefjord har ett mål: inom 10 år ska Esrange uppgraderas för att kunna bli en uppsändningsplats för satelliter, främst mikro-, nano- och kubsatelliter. Kostnad för hela upprustningen beräknas till 370 miljoner kronor.
– Det finns många fallgropar, både ekonomiska och tekniska, och en hel del politiska utmaningar, säger han.
Om tio år hoppas alltså SSC sända upp sända upp kubsatelliter till omloppsbana från Esrange. Gardefjord ser planen som en del av den nya svenska rymdverksamheten där han ser SSC som en självklar del. Han tycker att Riksrevisionens har ”i allt väsentligt rätt” i sina slutsatser, trots att SSC:s ledning får en del kritik i rapporten för att ha varit mer intresserad av globala marknadsandelar än landets rymdintressen. I framtida diskussioner med regeringen och med Rymdstyrelsen lovar Stefan Gardefjord att ha rätt inställning – och klädsel.
– Då sätter jag på mig Sverige-mössan, säger han.

1 KOMMENTAR

  1. Gardefjord lockades till SSC av företagets satsning på det glöbala markstationsnätet ”Prioranet”. SSCs styrelse diskuterade under sommaren 2011 en framtid för bolaget utan Esrange men dåvarande VD krävde i utbyte en kompensation från ägaren (dvs staten) på minst 200 milj SEK. Redan i början på okt 2011 började Esrange 2.0 ta form. Detta gemensamma rymdstyrelse/SSC-projekt måste ses som ett försök till svar svar på en förväntad kritik vilket också framkom tydligt under Rymdforum 2013.

Comments are closed.