I sommar bärs rymdteleskopet PoGOLite upp till 40 kilometers höjd av en ballong dubbelt så stor som Globen. Med en mindre ballongfärd förra veckan togs ett viktigt steg mot att projektet ska lyckas på tredje försöket.

Foto: Mark Pearce
Liten ballong banar vägen för stor: experimentet PoGOLino sändes upp från Esrange förra veckan. (Foto: Mark Pearce)

Ombord på en testballong som sändes upp från Esrange utanför Kiruna kom experimentet PoGOLino upp till 30 kilometers höjd för att mäta upp neutroner från rymden. För KTH-fysikern Mark Pearce och teamet bakom PoGOLite innebär det början på revansch efter haveri 2011 och väderproblem 2012. Målet är att se på universum med alldeles nya ögon.
För PoGOLite, som ska mäta gammastrålning från till exempel Krabbpulsaren, utgör neutronerna bakgrundsbrus som måste skiljas ut. Lillebrorsan PoGOLino fångar in neutroner med hjälp av bland annat litium-atomer: det är kul att symbolerna för både litium (Li) och neutroner (n0) ingår i experimentets namn, som teammedlemmen Elena Moretti hittat på.
Dataanalysen är inte klar ännu, berättar Mark Pearce när Populär Astronomi ringer upp honom, men PoGOLinos flygning förra veckan blev lyckad.
– Det funkade, det är helt klart, och vi ser neutronerna.
Mätningarna är enligt Mark de första i sitt slag som gjorts sedan 1970-talet. De kommer att göra det mycket lättare för forskarna när PoGOLite riktar sin blick mot rymden i sommar.
– Vi får det lite lättare, helt enkelt. Vi kommer att snabbare kunna få reda på vad det är som vi ser.
Den 1 juli tar teamet på 10-12 forskare plats på Esrange redo för att sända upp PoGOLite och dess jätteballong när vindarna blåser rätt. Ett problem som är kvar att lösa är tillståndet för ballongen att flyga över Ryssland, något som förhandlas med Ryssland genom Rymdstyrelsen och Utrikesdepartementet. Förra året kom inget besked, och för två år sedan blev det nej. För Mark Pearce innebär det skillnad mellan en flygning på 15-20 dygn runt hela nordpolen – eller bara ett par dagar.
– Reservplanen är att vi flyger i fem dagar och landar på Victoriaön i norra Kanada, säger Mark.
Polartrakternas sommarvindar, då, kommer de att vara samarbetsvilliga i år?
– Vädret förra året var riktigt ovanligt, så jag hoppas verkligen det! säger Mark Pearce.
Läs mer om PoGOLino på OKC-bloggen och hos Rymdkanalen.