Skaffa järnkoll på en asteroid eller upptäcka atmosfärens svalaste vågor – idéerna till Sveriges nästa egna forskningssatellit var supercoola. Men, rapporterade vi tidigare, dyrare än väntat.
Nu släpps den tidigare hemligstämplade rapport om satellitprojekten, beställd av Rymdstyrelsen och framtagen av den samlade svenska satellitexpertisen i form av företagen OHB Sweden, ÅAC Microtec, Omnisys, RUAG Space och NanoSpace.
Läs rapporten hos Rymdstyrelsen.
Nu blir det tydligt hur mycket projekten spräcker kostnadsramen på 40 miljoner kronor som Rymdstyrelsen satt upp för satsningen. Den billigaste av de fyra satellitprojekten kostar mer än tre gånger budgetramen.

Grafik: R. Cumming
Ansvarslöst dyra eller bra valuta för pengarna? De förslag till ny nationell satellit kostar långt mer än den tilltänkta budgeten. (Grafik: Robert; bilder från rapporten)

Rapporten är teknisk men ger spännande läsning. Rymdföretagen har tagit uppdraget på allvar och föreslagit en helt ny svensk plattform för framtida satellitutveckling. Tanken är att kostnader sjunker när man återanvänder teknik. Man har också identifierat många möjligheter till innovation som kan slå på den internationella marknaden.
Ändå sticker det där med prislappen i ögonen. Någon har varit orealistisk. Men vem?
Var det rymdforskarna – hittade på alldeles för spännande vetenskapliga projekt i hopp om att få mer pengar sen?
Var det Rymdstyrelsen – som satte alldeles för snäva ramarna för forskarna?
Var det utredarna på rymdföretagen som saltade notan i hopp om att få kontrakt ändå?
Eller var det politikerna, som i sin iver att blunda för Sveriges rymdkompetens inte förmått ställa ge Rymdstyrelsen och rymdbranschen rimliga krav?
Gierth Olsson är vd på OHB Sweden, tidigare Rymdbolagets satellitdivision, som koordinerade arbetet med rapporten. Han undrar själv vem som varit mest orealistisk, men vill inte lägga någon skuld på Rymdstyrelsen.
– De satte upp ett väldigt djärvt mål, och jag berömmer dem för det. Siktar du mot stjärnorna så når du trädtopparna, säger han.
Hur det går nu med satellitplanerna är inte klart. Men för Gierth Olsson är de i alla fall bevis för att Rymdstyrelsen istället för bara ”skicka pengar till ESA” gör nu något eget för Sverige.
– Det är kul att vi kommit tillbaks till det, säger han.