Bild: NASA/ESA/M. Hayes m. fl
Sprakande stjärnfabriker: galaxerna LARS 09 (t. v.) – Askungens glassko – och LARS 08. Ultraviolett ljus med den speciella nyansen Lyman-alfa (blått i de små bilderna) avslöjar omgivande moln av vätgas och får dem att ser de tjockare ut. Klicka för att se en större version. (Bilder: NASA/ESA/M. Hayes m. fl.)

Galaxerna LARS 08 och LARS 09, som ligger 500 respektive 600 miljoner ljusår bort, syns tydligt i dessa nya bilder från Hubbleteleskopet. Men de har överraskat forskare. Sedda i ultraviolett ljus (blått i de små bilderna) ser galaxerna större ut än vad de skulle göra om du kunde se dem med dina egna ögon. Det beror på att delar av galaxens ljus, så kallat Lyman alfa-ljus, som visas i blått i bilderna, har fått kämpa ordentligt för att ta sig ut ur galaxen.
– I de fall det lyckas ta sig ut så sker det genom att ljuset studsar på moln av neutral vätgas. Detta studsande gör att ljuset färdas längre och längre ut och får galaxerna att se större ut i Lyman alfa-ljus än i vanligt synligt ljus, säger Lucia Guaita, astronom vid Stockholms universitet.
Rymdteleskopets bild på Askungens glassko-galaxen, eller LARS 09, släpptes i början av april tillsammans med ett pressmeddelande från Stockholms universitet. Den här veckan kom turen till den bisarra spiralgalaxen LARS 08: den är veckans bild hos ESA:s Hubbleteleskop-sajt.
Galaxerna ingår bland 14 ivrigt stjärnbildande galaxer som forskarna, med stockholmsastronomen Matthew Hayes i spetsen, valt ut därför att de liknar galaxerna i det unga universum. Sådana kan ibland bara upptäckas tack vare deras Lyman alfa-ljus. Nu vet forskarna att just den nyansen kan få de att se missvisande tjocka ut.
Hubble-bilderna – och galaxerna – har hyllats av astronomibloggaren Phil Plait här och här. Forskningen kan du läsa om i en artikel på ArXiv.org.