Bild: NASA/JPL-Caltech/Malin Space Science Systems
På Mars var det en gång blött. Små runda stenar i bilder tagna av Curiosity (t. v.) påminner om liknande ställen på jorden (t. h.). Bild: NASA/JPL-Caltech/Malin Space Science Systems

Strövaren Curiosity har upptäckt det bästa beviset hittills för att vatten en gång runnit i flodar och bäckar på Mars.
De små runda stenar som den hittat, fotograferat och analyserat måste ha slipats under lång tid av rinnande vatten. Det slår ett internationellt forskarteam lett av planetvetaren Rebecca Williams fast i en artikel i veckans nummer av tidskriften Science.
Tidigare har bevis på gamla vattenflöden på Mars upptäckts, framför allt när planetens första tydliga floddelta avbildades 2003. Men det har alltid kunna handla om tillfälliga översvämningar.
Den nya upptäckten tycks öppna upp för möjligheten att studera hur floder och bäckar på Mars kan ha sett ut, kanske så mycket som 3 miljarder år sedan då den röda planeten kan ha varit blötare än den är nu. Tanken om att Mars en gång var en planet där liv borde kunnat ha frodas lever ännu bland forskare men ingen vet om dess blöta period var långvarigt eller bara tillfälligt. Men de små stenarna tar oss ännu ett steg mot insikt i frågan.
Pressmeddelande hos NASA

1 KOMMENTAR

  1. En mycket viktig fråga är: av vilken orsak förlorade Mars sitt magnetfält?
    Liksom Merkurius och Venus, Venus tydligen nyligen då dess atmosfär fortfarande finns kvar även om solstormar skalar av atmosfären.
    Av de 4 innersta planeterna har bara jorden ett magnetfält som är i avtagande. Venus roterar dessutom långsamt i motsatt riktning som om planeten orkat byta rotationsriktning under solens omriktning av sin magnetiska rotationsriktning.

Comments are closed.