Foto: © Peter RosénSupermånen maj 2012 över Stockholm fångades av Peter Rosén. Klicka för att se fler av hans bilder.

Nu i mitten och slutet av juni är det som ljusast i Sverige och på norra halvklotet. Hur är det med midsommarens astronomiska fenomen 2013?

  1. Sommarsolståndet Ögonblicket då solen når allra närmast himlens nordpol kallas sommarsolståndet. I år är det kl 07:04 på fredag morgon den 21 juni. Civilsamhällets midsommarafton, som inträffar fredagen som infaller under perioden 19-25 juni, är alltså rent astronomiskt midsommardagen. Sommarsolståndet har sedan 1988 oftast bara inträffat den 21 juni men år 2020 blir det den 20 juni (mer om detta hos Astroinfo).
  2. Mörkare tider har redan börjat. André Franke har samlat nördfakta om junihimlen och om sommarsolståndet 2013 på astroinfo.se. Där avslöjar han att sommarens tidigaste soluppgång redan har inträffat (kl 03:46 den 18, sedd från Norrköping). Senaste solnedgång inträffar först kring den 23 juni.
  3. Ställ klockan rätt om du vill se midnattssolen. När ligger solen rakt i norr? Norr om polcirkeln bestämmer sommartid och landets stora spann i längdgrad exakt när midnattssolen ligger som den ska. Vid midsommar är den 00:30 som gäller i Övertorneå i öst, 00:42 i Kiruna och kl 01:00 strax norr om Tärnaby i väst.
  4. Så hittar du månen i midsommar. Fullmåne inträffar först på söndag men redan innan ser den rund och tjusig och tack vare månillusionen ovanligt stor när den befinner sig nära horisonten. Midsommarfullmånar är svåra att se från Sverige av samma anledning som solen är svår att få syn på vid vintersolståndet i december. Norr om polcirkeln kommer den inte upp alls, men i övriga landet gäller det att titta lågt i söder när det är mörkast. Månen kommer att förgylla många midsommarfester om vädret är fint, från mitten av fredagkvällen i syd eller som kort gästspel kring kl 01 strax söder om polcirkeln.
  5. Supermåne på söndag. På söndag den 23 juni är månen full kl 13:32, och syns då inte från Sverige. Bara 22 minuter innan dess ligger månen som närmast jorden (så kallat perigeum), när månens mitt ligger bara 357014 km bort från jordens mitt. Det räcker för att kvala in som supermåne, som definierats som en fullmåne som sammanfaller med ett perigeum. Månen ser knappt större ut på himlen än den brukar göra men det ger ett trevligt tillfälle att uppskatta dess somriga skönhet.
  6. Månen är som mest super natten mot måndag. Den aningen närgångna fullmånen ser vi alltså inte från Sverige men om vi räknar avståndet från Sverige istället för regelrätt perigeum så ger sent söndagskväll och natten mot måndag bäst upplevelse av supermånen. Kl 01:30 den 24 juni ligger månen närmast Sverige, bara 355608 kilometer från Malmö.