Bild: NASA/JPLRedo att le mot Saturnus? Så kommer jorden att se ut från rymden den 19 juli. Bild: NASA/JPL-Caltech

Vill du vara med på en ikonisk rymdbild? Den 19 juli 2013 tar rymdsonden Cassini en bild på jorden – från andra sidan Saturnus. Befinner du dig i södra Sverige kan du vara med när det händer.
Bilden är enligt initiativtagaren Carolyn Porco en hyllning till bilden på jorden som en blek blå prick i rymden som sonden Voyager 1 tog 1990 på uppdrag av Carl Sagan.
Porco var med i planeringen av det fototillfället. Idén till det nya fick hon när hon som projektledare för Saturnussonden Cassinis kamera Ciclops var med när sonden 2006 fångade både planeten med ringarna och jorden på samma häftiga bild.
– Och den här gången ville jag omvandla hela händelsen till ett tillfälle för alla, runtom hela klotet, att samtidigt njuta av hur unik vår vackra blå ocean-planet är, och hur dyrbart är livet på den, säger hon i ett pressmeddelande.

Bild: NASA/JPLSkymtar bakom ringarna: så kommer nya blåa pricken att synas bakom Saturnus. Bild: NASA/JPL-Caltech

När ska du vara ute och vinka mot Saturnus? Fotot tas i flera steg, i olika färgfilter, för att skapa en bild på Saturnus och jorden som de skulle se ut för ett mänskligt öga. Tidpunkten är mellan 23:27 och 23:42 svensk sommartid den 19 juli. Då lyser Saturnus som en ljus stjärna mycket lågt i sydväst, en bit till höger den nästan fulla månen. Från södra Sverige behöver du fri sikt mot sydväst för att få syn på den.
Norr om Sundsvall får du tillsammans med halva jorden sörja att du inte fick vara med på bilden denna gång. Var Sverige med och lyste i de tidigare blå prick-bilderna? Det har jag inte lyckats utröna då de exakta tidpunkterna för bilderna inte tycks vara tillgängliga. Någon som vet bättre?
Läs mer hos NASA där projektet heter Wave at Saturn.
Läs mer om Sagans och Voyagers Pale Blue Dot-bild på Wikipedia.