Hur många och hur stora är rymdstenarna som faller från himlen? En ny meteorkamera i Uppsala blir ett första steg för svenska forskare att svara på frågan. Med kameran på plats får allmänheten dessutom ett nytt sätt att kolla upp ljusa stjärnfall och liknande ljusfenomen.

Foto: Uppsala universitet
Kamerans första eldklot fångades den 16 mars 2014. (Bild: Uppsala universitet)

Den nya kameran filmar hela himlen dygnet runt och varnar när den ser något spännande.
– Kameran är installerat på Ångströmlaboratoriets tak – bara några trappor upp från mitt kontor, berättar Eric Stempels, astronom vid Uppsala universitet och initiativtagare till kameran.
Eric blev intresserad av ljusstarka meteorer efter ett spektakulärt eldklot som sågs och hördes över bland annat Värmland i april 2013, och hans efterforskningar blev en artikel i Populär Astronomi (Kan vi spåra rymdstenarna?).
Tanken med kameran är att den ska ingå i ett nätverk i hela landet. Inspiration och hjälp har kommit från det danska projektet Stjerneskud. Just nu utvärderar Eric och medlemmar i Uppsalas AmatörAstronomer en liknande kamera som kan komma att sättas upp på en mörk plats där fler meteorer kan upptäckas.
– Jag skulle även vilja få igång en rapporteringssida där allmänheten kan lämna observationer, säger Eric.
Med ett kameranätverk på plats går det att få skarpa forskningsresultat även av allmänhetens observationer av ljusstarka stjärnfall. Planen är att jämföra kamerans bilder och ögonvittnesrapporter med mätningar av infraljud – tryckvågor som skapas i atmosfären vars styrka kan berätta om storleken på stenen som skapar stjärnfallet. Information som ger kunskap om hur vanligt det är med både små och stora nedslag, som den över Tjeljabinsk i februari 2013.
Meteorforskaren Johan Kero vid Institutet för rymdfysik i Kiruna, som tillsammans med Umeå universitets Asta Pellinen-Wannberg samarbetar med Eric, har skrivit om idén i Populär Astronomi 2013/4 (Tillsammans håller vi koll på meteorerna, som förresten skrevs som ett svar på mitt eget lite raljerande inlägg om eldklotsrapporter).
Den nya meteorkameran har redan registrerat två svenska eldklot, den 16 mars (bilden) och natten mot 28 mars. Hos Uppsala Allsky Meteor Camera, som den heter, samlar Eric Stempels de mest spännande bilderna hittills. På hemsidan sparas både livebilder och filmer från den gångna natten.

Foto: ESO/C. Malin
Ett färgglatt eldklot brinner upp i atmosfären över superteleskopet ALMA i Chile i början av april. Fotografiet är Veckans bild hos ESO. (Foto: ESO/C. Malin)

2 KOMMENTARER

Comments are closed.