Vill du stoft från en komet skapa en meteorskur som ingen sett förut? Natten mot lördagen den 24 maj 2014 kan den som har tur få uppleva något helt unikt. Så här kommer tips för dig som vill se lysande gruskorn från en närgången komet brinna upp i vår atmosfär.

Foto: Robbert van der SteegGiraff-meteorer på g: stjärnfallet på bilden är ditritad. Original av Robbert van der Steeg (Creative Commons CC BY-SA 2.0)
  1. Tro inte för mycket på hajpen. Ingen vet om det nya meteorregnet, som går under det underbara namnet maj-camelopardaliderna, kommer att ge oss massor av synliga stjärnfall – eller knappt några alls. Meteoranfallet kan bli kort eller helt utebli. Tänk på det när du väljer om du ska stanna uppe hela natten.
  2. Ta dig söderut, ut på landet, och gå upp tidigt. För att se meteorer bra krävs en mörk himmel, och från Sverige i maj betyder det mitt på natten. Mörka platser i landets södra hälft ligger bäst till, och klart väder är ett måste. Meteorerna beräknas egentligen bli flest kl 8-10 på morgonen, när solen redan förstört dina chanser. Men från och med kl 02 kan det ändå vara värt att chansa.
  3. Titta uppåt bara. Det nya stjärnfallet kallas maj-camelopardaliderna eftersom meteorerna kommer att se ut att strömma från en punkt i stjärnbilden Giraffen, på latin Camelopardalis, mellan Polstjärnan och stjärnan Muscida i Stora Björnen. Men titta inte dit, titta istället rakt uppåt eller dit himlen verkar mörkast. Du kan vänta dig ovanligt långsamma meteorer som kanske påminner mer om satelliter än till exempel perseidmeteorers snabba streck.
  4. Kometgrus från 1800-talet. År 2004 upptäcktes kometen 209P/LINEAR av det NASA-stödda spaningsprojektet linear, som hittills upptäckt omkring 300 kometer. Beräkningar bakåt i tiden avslöjade sedan att jorden kommer att glida in i gamla grusmoln som kometen lämnade efter sig i flera omgångar under 1800- och 1900-talen. Kometen gör ett varv runt solen på 5 år.
  5. Räkna stjärnfall så blir vi alla klokare. Astronomerna Quanzhi Ye och Paul Wiegert, som gjort de senaste beräkningar komet 209P:s gustavianska och post-gustavianska stoftspår, efterlyser i en forskningsartikel observationer den 24 maj. Om du räknar hur många meteorer du ser (och hur mörk din himmel är) så kan dina uppskattningar berätta något om kometens historia, något som vi kanske inte får en chans till att göra. NAK har en handledning i hur du kan räkna ut nyckeltalet ZHR från det du ser, eller använd denna Pierpaolo Riccis ZHR-kalkylator. IMO har tips om hur man gör en bra meteorobservation. Hur många meteorer blir det? Kanske en i minuten om forskarnas beräkningar har fel på rätt sätt. Men ingen vet, och det är det som är så spännande.
  6. 2014_2_meteorer_upp_250Läs om meteorer i Populär Astronomis juninummer, ute den 5 juni.
  7. Blev det för ljust eller för molnigt? Håll ut till augusti. Meteorregnet perseiderna inträffar runt 12 augusti när himlen är något mörkare. Under tiden kan du se fram emot en saftig artikel om meteorer av Katja Lindblom i Populär Astronomis juninummer, som utkommer kring den 6 juni. Beställ nu (här hos Tidningskungen till exempel) så får du det i brevlådan när det kommer!

IMO har en sida om maj-camelopardaliderna. Läs mer om meteorerna och kometen hos Gunnar Sporrong, NASA och EarthSky eller meteornörda loss hos IMO.

1 KOMMENTAR

Comments are closed.