Foto: Robert Cumming
Några moln på himlen gör inte så mycket om du ska projicera fram solfläckar.

Vill du se solfläckar? Det är lättare än du tror att hålla koll på solen, vår närmaste och käraste stjärna, och dess fläckar, utan avancerad utrustning. Och dessutom utan risk för att skada dig – det är farligt för dina ögon att titta direkt mot solen.

Samla utrustningen. Du behöver följande: (1) en fältkikare – den behöver inte vara alls avancerad – eller ett litet teleskop; (2) en platt vit yta: ett A4-ark på kartong funkar utmärkt, men du kan också projicera mot en vägg; och så gärna (3) en kompis som kan hjälpa dig hålla skärm eller kikare.

Teckning: Robert Cumming
Så projicerar du solen på ett papper. (Teckning och foton: Robert Cumming)

Rikta kikaren mot solen och leta bilden. Håll upp kikaren med ögonändan mot skärmen. Ser du kikarens skugga? Försök göra skuggan så lite som möjligt så bör du få syn på solbilden. Det här kan vara den knepigaste biten: håll kikaren så stadigt du kan! Den ljusa runda bilden kan vara svårfångad.

Foto: Robert Cumming
En papplåda funkar bra som skärm för att projicera solen. Det gäller bara att hålla kikaren stilla så att bilden hamnar rätt.

Ställ in bildskärpan så att fläckarna syns. Ser du den ljusa skivan på din skärm så kan du ställa in fokus på kikaren. Justera fokusratten så att solens kant är skarp. (Funkar inte detta alls så kontrollera att du inte har kikaren felvänd.)

Ser du fläckar? Solens dagsform bestämmer hur många fläckar du ser. Ibland finns flera fläckar, ibland inga alls. Ju bättre kikare du har och ju stadigare skärm desto fler detaljer du ser på solen. Är du osäker så kolla facit på nätet, till exempel spaceweather.com.

Foto: Robert Cumming
Idag var det lätt att se två solfläckar, som till och med går att urskilja på bilden med mobilkameran. Samma två fläckar syns på Göran Strands görsnygga bild från den 2 juni.

Vad är det du ser? Magnetfält, het gas och ljus från din närmaste stjärna. Vad är solen och vad är solfläckar egentligen? Vår sol är riktig stjärna, naturens klotrundaste sak alla kategorier, ytan på ett livsgivande kärnkraftverk 150 miljoner kilometer bort. Fläckarna är områden där solens magnetfält gör att du kan se delar av solens atmosfär som är lite svalare och därmed mörkare. Hur solytan ser ut i detalj, och varför det gör det är en bokstavligen het forskningsfråga: läs till exempel våra artiklar Solens böljande landskap av Göran Scharmer (Populär Astronomi 2005/1) och Stjärnkoll på solens gåtor av Katja Lindblom (PopAst 2013/2).

Solfläckars förändringar kan påverka ändå hit. Solfläckar kommer och går. Solen roterar och fläckarna följer med. De största solfläckar och solfläcksgrupper förebådar ibland solstormar, som i sin tur kan påverka oss här på jorden i form av norrsken, geomagnetiska stormar och i värsta fall utslagen teknikutrustning (läs mer hos MSB). Solfläcksantalet är ett mått på solens aktivitet, som går upp och ner i en cykel på cirka 11 år. Solens aktivitet påverkar jorden och dess atmosfär men dess roll i den senaste tidens klimatförändringar har varit mest som åskådare.

Sugen på mer sol? För många amatörastronomer är solskådning ett trevligt sätt att hålla hobbyn igång även när nätterna är ljusa. Att räkna solfläckar ingår dessutom i en tradition som går tillbaka till Galilei på 1600-talet. I Vetenskapsrådets nättidning Curie skriver Gustav Holmberg, historiker och amatörastronom, om hur han och andra bidrar till forskningen om solen – och jordens klimat – genom att hålla koll på fläckarna: läs artikeln här. Läs också Jörgen Bloms artikel om hur han följde solens aktivitet under många år från sin balkong i Stockholm (Ögon på solen i Populär Astronomi 2006/3).

Skaffa solteleskop kanske? Vill du gå ett steg vidare kan du skaffa ett solteleskop för inte så många tusenlappar (t ex hos Stjärnhuset på Kivik eller Astro Sweden), eller ett ordentligt solfilter för ditt natteleskop. På Astronet kan du se svenska amatörastronomers fantastiska bilder på solen.

Nu kan du ett säkert sätt att skåda solen. Att projicera solen på papper är lite krånglig första gången men blir roligare för varje gång man gör det. Att titta direkt mot solen genom kikare eller teleskop är däremot direkt skadligt för ögonen. Hemmagjorda filter, cd-skivor och sotat glas är inte heller bra skydd. Särskilda solförmörkelseglasögon är bra att ha om du kan få tag i ett par, men de ska inte användas för att titta i kikare. Läs mer hos NASA.

5 KOMMENTARER

  1. Hej, Vill tillägga 2 saker! Skruttig kikare? Glöm efterföljande tips! Men är det en av bättre klass, vill jag rekomendera att låta objektivlocket sitta kvar på ena tuben. Om det ej är svart, sätt på något som är ogenomskinligt! Den andra tuben bländas ned till ~20-25 mm!! Detta för att skydda okularet, som alltid består av 3 eller mer linser varav några är ”ihoplimmade” Detta ”lim” är känsligt för värme och det korta F-talet i en kikare gör brännpunkten koncentrerad!! Lycka till med obsandet…även efter solobsen 🙂

  2. SAAF hade en stor och aktiv solsektion på 1970- och 1980-talet under ledning av Kjell Rynefors. Sedan drygt ett år har vi i mindre skala dragit igång solobsandet inom SAAF igen. Om någon vill rapportera in sin räkning av solfläckar till SAAF kan man göra det på http://var.astronet.se. Det man rapporterar är tidpunkt, totala antalet solfläckar som syns och antalet solfläcksgrupper fläckarna är fördelade på. Kontakta gärna mig om du vill börja med solfläcksobservationer.

Comments are closed.