Vem vinner när natthimlens mest folkkära fenomen får tävla mot varandra? Under de närmaste dagarna toppar meteorregnet perseiderna, årets mest populära stjärnfall. Men meteorerna får tuff konkurrens av årets största och närmaste fullmåne – en så kallad supermåne. Du som vill se både månen och perseider kan behöva skådningstips:

  Foto: Peter RosénPerseider fångade i en klassisk bild av stockholmsfotografen Peter Rosén. Klicka för att se hela bilden på Astronet.
 1. Se flest meteorer – genom att undvika månen. Under hela veckan lyser månen upp natthimlen. Månen överglänser helt enkelt många av meteorerna som du annars kunnat se. Då behöver du vara ute och kolla efter meteorer när månen ligger lågt på himlen och när meteorerna är som flest.
 2. Meteorspana under småtimmarna redan inatt. Flest perseiderna ser du timmarna efter midnatt då stjärnbilden Perseus ligger högst på himlen. Nu den 8-9 augusti går sjunker månen mot horisonten under småtimmarna, så stjärnfall borde kunna ses även om de ännu inte nått sitt maximum. Var ska du titta? Som alltid är bästa rådet att spana dit himlen är mörkast. Meteorstrecken strömmar ut från Perseus men kan dyka upp varsomhelst.
 3. Håll tummarna för rejäla eldklot. Perseidernas snabba vita streck på himlen kan vara olika ljusstarka. Gruskorn i olika storlekar, en gång kastade ut i rymden från kometen Swift-Tuttle, förångas i jordens atmosfär. Ju större gruskorn desto ljusare blir meteoren, och några av perseiderna kan bli tillräckligt ljusa för att synas fint trots månen.
 4. Njut av supermånen på söndag kväll. Under söndag kväll är månen full samtidigt som den ligger närmare oss än vid någon annan fullmåne i år. Det gör att månen ser lite större ut på himlen än vanligt, även om de flesta av oss skulle inte lagt märke till det. För att maxa din månupplevelse, kolla när månen kommer upp i öster (det blir mellan 20:30 och 21:15). Då gör månillusionen att den ser extra gigantisk ut.
 5. 2014_2_meteorer_uppVill du veta mer om meteorer och få experttips om hur du kan fotografera stjärnfall? Läs Se upp! Nu kommer meteorerna av Katja Lindblom i Populär Astronomi 2014/2. Nu tillgänglig för alla – det är bara att klicka här.
 6. Planera in kvällsspaning den 12-15 augusti. Perseiderna når sin kulmen natten mot onsdag den 13 augusti. Då stör månen såklart kalaset. Men redan när mörkret faller på tisdag kväll, och kvällarna som följer, kan du få syn på meteorer innan månen stiger allt för mycket på himlen.
 7. Gå på perseidvisning. Landets amatörastronomer är givetvis ute och kikar efter meteorerna. Vill du slå följe med dem så går det bra på bland annat Tycho Brahe-observatoriet i Malmö (öppet 11-13 augusti), Tönnersa-observatoriet i Halland (den 11 augusti) och i Skara (den 12 augusti i regi av AstroSweden).
 8. Kom bort från annat störande ljus. Månen kan du se även från stora städer där lampor, strålkastare och reklamskyltar skapar så kallade ljusföroreningar, så länge vädret är klart. För att se fler än de allra värsta meteorerna behöver du hitta platser där himlen är mörk. Ta tillfället att leta upp bra ställen nära dig, så kan du njuta av stjärnorna och Vintergatans mäktiga band under resten av året.
 9. Följ sonden Rosetta och upptäck hur kometer lämnar sina grusspår i solsystemet. Just nu följer ESA:s rymdsond Rosetta en livs levande komet i sin bana runt solen. Bilderna från komet 67P/C-G visar redan nu hur solens värme släpper stoftkorn från kometkärnans yta. Meteorer, kometer, månen och jorden alla ingår i solsystemets märkliga och underbara kretslopp.

Senare i augusti får vi årets kanske mest spektakulära astronomiska händelse: när de två ljusaste planeterna Jupiter och Venus möts på gryningshimlen den 18 augusti. Om det återkommer vi snart.

2 KOMMENTARER

Comments are closed.