Skiss: R. CummingVenus och Jupiter som de kan se ut på morgonen den 18 augusti. (Skiss: R. Cumming; klicka för att se André Frankes animering av samma scen)

Det blir utan konkurrens årets snyggaste syn på himlen. Tidigt på måndag morgon den 18 augusti 2014 kan du uppleva när planeterna Venus och Jupiter passerar ovanligt nära varandra på gryningshimlen. Det blir enkelt att skåda, men några tips för morgontrötta måste Populär Astronomi bara bjuda på. Varsågoda!

 1. Gå upp före solen. Ibland får att se nåt fint får man lida pin. Skådespelet på himlen ser du bäst tidigt på morgonen. Bor du i höjd med Luleå behöver du vara uppe kl 03. För Stockholm gäller cirka kl 04, och för Malmö och Göteborg kl 04:30.
 2. Hitta ett ställe med fri sikt mot nordost. Planeterna syns bäst när de ligger lågt över horisonten i nordost där det börjar ljusna först. Då vill du inte ha träd eller hus i vägen. Reka dagen före för bästa resultat. Månen ligger högt i sydost; titta en bit vänster om den, lågt över horisonten.
 3. Titta efter två stjärnor, en ljusare än den andra. Venus, vår glansigt molntäckta grannplanet, lyser klarare än någon annan planet eller stjärna. Jupiter lyser lite svagare men tillsammans gör planeterna ett sanslöst vackert par.
 4. Njut av synen! När de ligger som närmast varandra är det bara 0,2 grad mellan planeterna och kanske till och med ser ut som en enda stjärna för dig som inte är skarpsynt. Ljusa stjärnor och planeter må vara vackra var för sig, men det är något alldeles magiskt med synen av två som ligger tätt intill varandra. Fotografier på planetmöten kan vara fina, men inget går upp mot att se dem själv.
 5. Ta ett kort. Det sagt är Venus och Jupiter lättplåtade mot gryningshimlen. Du får givetvis skicka hit, eller lägga upp på Astronet där Sveriges astrofotografer samlas.
 6. Tänk en stund på din plats i solsystemet. Du står på en liten blågrön planet med atmosfär som går att andas. Planetens yta skymmer en liten men ljus stjärna i sina bästa år, och bortom den ser du stjärnans ljus reflekterad av de vita moln som täcker en lite mindre planet som kretsar i en bana lite närmare stjärnan. Cirka 5 gånger längre ut åt samma håll ser du en planet som reflekterar mindre solljus hit, men som är i själva verket 10 gånger bredare än Venus. Medan du tittar på sprids så mycket solljus av molekylerna i luften att planeterna snart inte syns längre för blotta ögat.
 7. Har du kikare? Använd den! I en liten fältkikare eller teleskop ser du Jupiters runda skiva och planetens största månar. Just på måndag morgon syns bara Io och Europa, medan Ganymedes och Callisto ligger bakom Jupiter.
 8. Animering: © André Franke/astroinfo.se
  André Franke visar upp Venus (♀) och Jupiters dans på gryningshimlen under augusti 2014. Den 18 ligger de som allra närmast varandra. (Bild: Bild: © André Franke/astroinfo.se)

 9. Se skillnaderna dagarna före och efter. Jupiter och Venus håller ihop ett tag på gryningshimlen. Före konjunktionen den 18 augusti närmar de sig varandra, sedan ökar avståndet mellan dem på himlen. På lördag och söndag får de dessutom även månens smala skära som sällskap. För fler tjusiga diagram, gå till André Frankes snyggt nördiga översikt över himlen i augusti.

Nyfiken på planeterna Venus och Jupiter? ESA berättar om sonden Venus Express som i sommar genomfört en vågad molndykning mot grannplaneten. Och med ett ex av Populär Astronomis senaste nummer i handen kan du lära dig allt om stormar i solsystemet: bland dem varför Jupiters Stora röda fläck krymper.

1 KOMMENTAR

 1. Venus och Jupiter ligger dessutom vid utkanten av stjärnhopen M44 (Praesepe, Bikupan)! Med teleskop kan kanske några stjärnor synas i gryningsljuset.

  /Timo K

Comments are closed.