adon_2014_logga_vit_250

Den 18 oktober firar Sverige Astronomins dag och natt för tredje gången. Under de senaste veckorna har programmet växt till sig och nu är det helt klart att årets blir den nya temadagens största år hittills. Vad kan vi vänta oss av årets största astrofest?

På några ställen bjuder dagen och natten på helt nya initiativ.

I Stockholm är Christer Fuglesang en av värdarna för SpaceUp Sweden på KTH. Sedan starten 2010 i USA har den informella rymdkonferensen SpaceUp hållits i många städer runt om i hela världen, senast franska Toulouse i förra veckan. Nu är SpaceUp Swedens 100 platser redan fulltecknade, men man kanske kan hoppas på inspelning eller livesändning.

På Universeum i Göteborg blir det Big bang-dag för hela familjen i samarbete med Sveriges unga akademi, Chalmers och Onsala rymdobservatorium. Räkna med både ballonger och bakgrundsstrålning, debatt och guidade turer genom universums historia med bland andra akademins Kirsten Kraiberg Knudsen, astronom, och Sara Strandberg, partikelfysiker.

Söder om Göteborg är rymdobservatoriets egna Onsala stjärnträff, med Vintergatan-seriernas skapare Petter Bragée i dialog med de unga rymdforskarna som serien inspirerat. Stjärnträffen är också fulltecknad.

Astronomisk ungdom planerar att lansera ett ny, oväntad astronomisk satsning. Den avslöjas först på Astronomins dag och natt. Enligt skvallret blir det lika vågat som förra årets stratosfärsballong men lite mer jordnära.

Flera orter firar Astronomins dag och natt för första gången, bland dem Borlänge i Dalarna, Kumla i Närke och Borås i Västra Götaland.

Vill du titta i teleskop? Stjärnskådning på natten och solskådning på dagen ordnas på flera ställen, till exempel i Uppsala, Stockholm, Linköping, Göteborg och Malmö.

Störst publik kan väntas i Stockholm där planetariet Cosmonova bjuder på en heldags astronomiska aktiviteter – astronomerna Magnus, Magnus och Jesper som lotsar genom ett späckat program (mer hos Cosmonova). Astronomiföreningen STAR håller öppet på kvällen på Observatoriekullen, och på Saltsjöbadens observatorium kan man också titta i teleskop, i år i regi av Ericssons astronomiska förening.

Forskningens mest spännande projekt lämnar också avtryck på Astronomins dag och natt. I Uppsala får publiken direkt kontakt med kometsonden Rosetta: Björn Davidsson från teamet bakom Rosettas kamera visar bilder och berättar om upptäckterna hittills. Där kommer även Karin Lind att berätta om rymdteleskopet Gaia och hur det går med att kartlägga en miljard stjärnor i Vintergatan. I Umeå har man planeten Mars och den närgångna kometen Siding Spring i blickfånget. På Umevatoriet kan man bland annat provköra observatoriets marsbil.

Dessutom har Svenska astronomiska sällskapets utropat sin årliga fototävling, nu med tema Människa och universum. Är du med och fotar kan du alltså delta i astronomins stora dag även om du är ensam rymdfantast på din ort.

Läs mer på hemsidan för Astronomins dag och natt.

adon14_affisch_blogg_500

Astronomins dag utropades av Svenska Astronomiska Sällskapet för första gången 2012 och återkommer nu för tredje året.

2 KOMMENTARER

Comments are closed.