Bild: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA
Nya bilder från sonden Dawn tycks visa att Ceres mystiska fläckar är kratrar. Bild: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

NASA-sonden Dawn skickar tillbaka allt snyggare och skarpare bilder. Ceres är inte bara asteroidbältets största kropp, vår närmaste dvärgplanet – och den kanske kan komma att slå Pluto i kampen om årets mest spektakulära fynd i solsystemet.

Det menar i alla fall astronomen Anders Johansen vid Lunds universitet, en av forskarna som väntar med spänning på nya upptäckter från Dawn.

Foto: Magnus BergstromAnders Johansen (Foto: Magnus Bergstrom)

PA: Vad tror du att just Ceres har att berätta om hur solsystemet bildades?
– Mycket! Isiga asteroider som Ceres är viktiga byggstenar för jätteplaneternas fasta kärnor. Genom att studera Ceres’ gravitationsfält kan vi lära oss om dvärgplanetens inre struktur och om hur tidigt i solsystemets historia de isiga asteroiderna bildades. Samtidigt får vi reda på hur och när gasjätten Jupiter bildades. Jupiter hade stor inverkan på hur och när de andra planeterna i solsystemet bildades.
PA: Hur har Ceres lyckats överleva som störst och rundast i asteroidbältet?
– Ceres hade helt enkelt tur och undvek att komma för nära Jupiter. De flesta asteroiderna i asteroidbältet drogs ur asteroidbältet av Jupiters gravitation. I dag finns bara kanske en på tusen av de ursprungliga asteroiderna kvar.

Bild: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA
Dessa nya bilder togs den 12 februari 2015. Vad döljer Ceres under ytan? Bild: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

PA: Vad skulle bilderna på Ceres kunna visa oss som skulle göra den ännu mer spännande än Pluto?
– Det finns spekulationer om att Ceres kan ha en vatten­ocean under ytan. Det skulle vara fantastiskt om Dawn kan bekräfta detta! Vi vet att det finns vatten under ytan på många av ismånarna som kretsar kring Jupiter och Saturnus. Men om något liknande kan hittas på Ceres, då har vi en möjlighet att studera utom­jordiska oceaner på en himlakropp som är mycket närmare jorden.

Läs även Hej Ceres! 7 saker du behöver veta inför sonden Dawns besök.

4 KOMMENTARER

 1. Kan alla, både stora och små vita spots på bilderna av Ceres ha något att göra med att Dawn:s jon-motor släpper ut joniserad gas dvs joniserad Xenon? Kan kameran ombord blivit ”lurad” av den joniserade gasen? Har sett bilder från testerna med Smart-1 och tror mig minnas att den joniserade gasen kan ställa till med optiska spratt?

  I vanliga fall använder man jonmotorn för acceleration men om man vill bromsa i banan måste man vända satelliten så att gasstrålen riktas mot färdriktningen, varvid gasen borde komma mellan kameran och objektet, dvs Ceres.

 2. Kolla på denna bild bestående av 2 foton av Ceres:
  http://dawnblog.jpl.nasa.gov/wp-content/uploads/2015/02/CeresBig_LR.jpg

  Bilden kommer från:
  http://dawnblog.jpl.nasa.gov/2015/02/25/dawn-journal-february-25/

  Det vänstra fotot har ingen ”miss-färgning” medan det högra är fullt av vita fläckar.

  Det enda som skiljer mellan bilderna verkar vara var i banan samt riktningen på solljuset dvs det känns som att det inte är själva ytan på Ceres utan just var i banan samt ljusets riktning som är orsaken skillnaderna.

Comments are closed.