Den partiella solförmörkelsen den 20 mars 2015 är en av årets absoluta höjdpunkter på himlen. Missa inte chansen! För att se en bättre solförmörkelse från Sverige behöver du vänta hela 24 år.

Animering: Per AhlinMånen glider framför solen den 20 mars: så ser solförmörkelsen ut. Animeringen är gjord för Östersund. Bild: Per Ahlin
  1. Detta blir Sveriges bästa solförmörkelse decennier framöver. Den här solförmörkelsen är partiell sedd från Sverige, men månen täcker mer av solskivan än den gjorde under solförmörkelsen i januari 2011. Nästa lika bra solförmörkelse får Sverige först 2039.
  2. Bäst runt kl 11 på fredagen den 20 mars. Förmörkelsen kan ses från hela Sverige och grannländerna. Månens skiva nuddar solen först kl 09:43 sedd från Skåne (09:55 från Stockholm, 10:05 från Haparanda). För de flesta är förmörkelsen är som störst kl 10:55 (10:50 i Skåne och 11:05 i Haparanda). I Finland blir det mellan 12:05 och 12:15 finsk tid. Solen blir som mest förmörkad längs norska gränsen i norr. André Franke på har hålltider och kartor för hela Sverige på astroinfo.se. Eller klicka här för att lägga förmörkelsen som en händelse i din kalender.
Bild: posta.foFäröarna firar solförmörkelsen med bland annat frimärken. (Bild: posta.fo)
  1. Total över Nordatlanten. Det blir en total solförmörkelse för den som befinner sig på Färöarna och Svalbard i Nordatlanten – men inget annat fast land. Kan man åka dit? Troligen är alla platser, hotell och flyg uppbokade men du kan ha tur. Bland de som ordnar resor finns norska Go together tours som åker med flyg till Svalbard och danska Hjørring rejsecenter som chartrat en båt till Färöarna (åker du med den så syns vi ombord!). Särskilda förmörkelsehemsidor finns de båda ögrupperna: solareclipse.fo och svalbard2015.no.
  2. Skydda ögonen. Du kan skada dina ögon genom att titta på solen, och när det är solförmörkelse är det medicinskt bevisat extra dumt att falla för frestelsen. Vad göra? Skaffa solförmörkelseglasögon: du kan beställa fram till dagarna före från Astro Sweden. En bit svetsglas nr 14 går också bra: andra alternativ innebär fara för ögonen. Sök upp om du kan en allmän visning av solförmörkelsen: sådana ordnas i till exempel på Slottsskogsobservatoriet i Göteborg, vid Bifrostobservatoriet i Mariestad och hos Uppsala AmatörAstronomer i Uppsala. Eller…
  3. … projicera mera! Med papper och kikare blir solförmörkelsen lika kul men större, vackrare och skonsammare för ögonen. Bilden nedan visar hur du gör, eller läs våra populära solprojiceringstips.


Så projicerar du solförmörkelsen med fältkikare och papper. Öva gärna före för att inte bli stressad den 20 mars!

Foto: Henri Osti/Upplandsmuseet
Solförmörkelsen den 19 augusti 1887 såg liksom årets ut som ett leende, fast uppochner. Den berömde uppsalafotografen Henri Osti var uppe i ottan för att fånga förloppet i denna serie som finns bevarad på Upplandsmuseet.

Animering: NASASå faller månens skugga den 20 mars 2015. (Animering: NASA)
  1. Mulet? Följ förmörkelsen på nätet. I skrivande stund är det oklart vilka som kommer att sända solförmörkelsen på nätet, och varifrån det görs. En brittisk hemsida för solförmörkelsen lovar att sända här. Man kan kanske hoppas att den svenske astrofotografen Göran Strand, som kommer att fota den totala förmörkelsen åt Färöarnas turistbyrå, hinner lägga upp något på sitt Instagram @astrofotografen under tiden.
  2. Sugen på fler förmörkelser? I september kommer en total månförmörkelse. Under småtimmarna på måndagen 28 september 2015 blir det total månförmörkelse. Då hamnar månen i jordens skugga och får en märklig röd färg. Fullmånen – det är alltid fullmåne vid månförmörkelser och nymåne vid solförmörkelser – kvalar in som supermåne då månen ligger lite närmare jorden än vanligt.
omslag2015_1_100
 1. Upptäck mer om solförmörkelser i Populär Astronomi. Den 10 mars släpps Populär Astronomis marsnummer och i den kan du läsa massor om solförmörkelser. Bland annat har vi tips om framtidens bästa förmörkelser i Norden (bilden). Om 24 år får norra Sverige en ringformig solförmörkelse, och bara 11 år senare kommer en till år 2048 – se kartan nedan och planera! Vill du se en total solförmörkelse så gäller det att resa en bit. Den 9 mars 2016 från delar av Indonesien till exempel, eller solförmörkelsen i USA den 21 augusti 2017 som kan ses från ställen som Salem, Idaho Falls, Kansas City, Nashville, Greenville och Charleston.

solformorkelser1954-2126_500
Totala (i blått) och ringformiga (rött) solförmörkelser som kan ses från Norden mellan 1954 och 2126. Solförmörkelsen den 20 mars 2015 är total över Nordatlanten och partiell sedd från övriga Europa. (Grafik: Populär Astronomi efter data från NASA)