Den partiella solförmörkelsen den 20 mars 2015 är en av årets absoluta höjdpunkter på himlen. Missa inte chansen! För att se en bättre solförmörkelse från Sverige behöver du vänta hela 24 år.

Animering: Per AhlinMånen glider framför solen den 20 mars: så ser solförmörkelsen ut. Animeringen är gjord för Östersund. Bild: Per Ahlin
  1. Detta blir Sveriges bästa solförmörkelse decennier framöver. Den här solförmörkelsen är partiell sedd från Sverige, men månen täcker mer av solskivan än den gjorde under solförmörkelsen i januari 2011. Nästa lika bra solförmörkelse får Sverige först 2039.
  2. Bäst runt kl 11 på fredagen den 20 mars. Förmörkelsen kan ses från hela Sverige och grannländerna. Månens skiva nuddar solen först kl 09:43 sedd från Skåne (09:55 från Stockholm, 10:05 från Haparanda). För de flesta är förmörkelsen är som störst kl 10:55 (10:50 i Skåne och 11:05 i Haparanda). I Finland blir det mellan 12:05 och 12:15 finsk tid. Solen blir som mest förmörkad längs norska gränsen i norr. André Franke på har hålltider och kartor för hela Sverige på astroinfo.se. Eller klicka här för att lägga förmörkelsen som en händelse i din kalender.
Bild: posta.foFäröarna firar solförmörkelsen med bland annat frimärken. (Bild: posta.fo)
  1. Total över Nordatlanten. Det blir en total solförmörkelse för den som befinner sig på Färöarna och Svalbard i Nordatlanten – men inget annat fast land. Kan man åka dit? Troligen är alla platser, hotell och flyg uppbokade men du kan ha tur. Bland de som ordnar resor finns norska Go together tours som åker med flyg till Svalbard och danska Hjørring rejsecenter som chartrat en båt till Färöarna (åker du med den så syns vi ombord!). Särskilda förmörkelsehemsidor finns de båda ögrupperna: solareclipse.fo och svalbard2015.no.
  2. Skydda ögonen. Du kan skada dina ögon genom att titta på solen, och när det är solförmörkelse är det medicinskt bevisat extra dumt att falla för frestelsen. Vad göra? Skaffa solförmörkelseglasögon: du kan beställa fram till dagarna före från Astro Sweden. En bit svetsglas nr 14 går också bra: andra alternativ innebär fara för ögonen. Sök upp om du kan en allmän visning av solförmörkelsen: sådana ordnas i till exempel på Slottsskogsobservatoriet i Göteborg, vid Bifrostobservatoriet i Mariestad och hos Uppsala AmatörAstronomer i Uppsala. Eller…
  3. … projicera mera! Med papper och kikare blir solförmörkelsen lika kul men större, vackrare och skonsammare för ögonen. Bilden nedan visar hur du gör, eller läs våra populära solprojiceringstips.


Så projicerar du solförmörkelsen med fältkikare och papper. Öva gärna före för att inte bli stressad den 20 mars!

Foto: Henri Osti/Upplandsmuseet
Solförmörkelsen den 19 augusti 1887 såg liksom årets ut som ett leende, fast uppochner. Den berömde uppsalafotografen Henri Osti var uppe i ottan för att fånga förloppet i denna serie som finns bevarad på Upplandsmuseet.

Animering: NASASå faller månens skugga den 20 mars 2015. (Animering: NASA)
  1. Mulet? Följ förmörkelsen på nätet. I skrivande stund är det oklart vilka som kommer att sända solförmörkelsen på nätet, och varifrån det görs. En brittisk hemsida för solförmörkelsen lovar att sända här. Man kan kanske hoppas att den svenske astrofotografen Göran Strand, som kommer att fota den totala förmörkelsen åt Färöarnas turistbyrå, hinner lägga upp något på sitt Instagram @astrofotografen under tiden.
  2. Sugen på fler förmörkelser? I september kommer en total månförmörkelse. Under småtimmarna på måndagen 28 september 2015 blir det total månförmörkelse. Då hamnar månen i jordens skugga och får en märklig röd färg. Fullmånen – det är alltid fullmåne vid månförmörkelser och nymåne vid solförmörkelser – kvalar in som supermåne då månen ligger lite närmare jorden än vanligt.
omslag2015_1_100
 1. Upptäck mer om solförmörkelser i Populär Astronomi. Den 10 mars släpps Populär Astronomis marsnummer och i den kan du läsa massor om solförmörkelser. Bland annat har vi tips om framtidens bästa förmörkelser i Norden (bilden). Om 24 år får norra Sverige en ringformig solförmörkelse, och bara 11 år senare kommer en till år 2048 – se kartan nedan och planera! Vill du se en total solförmörkelse så gäller det att resa en bit. Den 9 mars 2016 från delar av Indonesien till exempel, eller solförmörkelsen i USA den 21 augusti 2017 som kan ses från ställen som Salem, Idaho Falls, Kansas City, Nashville, Greenville och Charleston.

solformorkelser1954-2126_500
Totala (i blått) och ringformiga (rött) solförmörkelser som kan ses från Norden mellan 1954 och 2126. Solförmörkelsen den 20 mars 2015 är total över Nordatlanten och partiell sedd från övriga Europa. (Grafik: Populär Astronomi efter data från NASA)

46 KOMMENTARER

 1. Ni glömde den totala solförmörkelsen i juli 1990 vilken började i Joensuu i Finland!

 2. På kartan över solförmörkelser 1954 – 2126 finns inte mitt starkaste minne med. Det bör ha varit i slutet av 1940-talet eller början av 1950-talet. Då bodde jag i Östhammar och såg en förmörkelse. Jag minns den som total. Sotat glas var det som rekommenderades. Kan någon ge mig årtalet vore jag tacksam.

 3. Läste lite för snabbt på din fråga håkan. Du hade säkert koll på det datumet redan dock har jag för mig att det va en förmörkelse 1945 också vet tyvärr inte vilket datum.

 4. Hej!

  Spännande! Kan man köpa en gångs /billig solförmörkelses glasögonen, vet ni?

 5. Ulrika : Se stycke 4 i artikeln ovan, där finns en länk. Har precis köpt ett par stycken själv, hoppas de hinner leverera dem innan fredag. /P

 6. Det är ju också vårdagjämning samma dag. Solen går upp rätt i öster och ner i väster 90 grader och 270 grader rättvisande. Dag och natt lika långa.
  Ekliptikan skär himmelsekvatorn.
  ”Navigatör” innan GPS.

 7. Svar till Håkan som 2015-03-10 skrev:
  ”På kartan…finns inte mitt starkaste minne med….slutet av 1940-talet eller början av 1950-talet…Kan någon ge mig årtalet…”
  • En total solförmörkelse över Skandinavien inträffade 9 juli 1945.

 8. Hej,
  Vi bor i Norge nära Oslo och min son på 11 år hade glädet sig väldigt till att se denna solförmörkelsen, men han skall till Italien då på en fotbollscup. Har ni upplysningar om tid och procent av solförmörkelsen i Milano den 20. mars 2015?

  Mvh, Maria

 9. Sänder någon och i så fall vem förmörkelsen på nätet live.
  Det verkar stor risk för moln här i Sverige, eller..

 10. Den totala solförmörkelsen den 9 juli 1945 fattades i er lista. Solförmörkelsen kunde observeras inom ett 92 km brett bälte, NNV-SSÖ, som sträckte sig bl.a. över Gamlakarleby, Nyslott och Ladoga.
  Den totala solförmörkelsen den 30 juni 1954 var synlig inom ett 115 km brett bälte i riktning VNV-ÖSÖ och sträckte sig överkörda Sverige. Totalitetens centrallinje gick bl.a. ett par mil söder om Strömstad och vidare strax söder om Falköping, över Eksjö och en mil söder om Oskarshamn. Hälsningar Eric Sippel

 11. Jag skulle vilja veta vilken tid ungefär jag skulle kunna se detta spektakel från Kristinehamn – Värmland och Ängsö/Västerås. Vet inte riktigt vart i Sverige jag är än men något av dessa ställen blir det. Är det runt 9 tiden för båda ungefär?

  Tack för svar!

 12. Hej! ska bli kul på fredag! ska se solförmulkersen, ska bli min andra solförmulkelse. det är så intresangt att se ett sådant fenomen i värkligheten, det är en livs upplevelse man aldrig glömmer! vet någon hur man kan se på solförmulkersen utan sådanna speciella glasögon eller en sotad glas skiva?

 13. jag jobbar på förskola och vi kommer mest troligt att hålla våra barn inne under denna tid då vi intr kan garantera att de inte tittar upp mot solförmörkelsen.

  Som väderprognosen säger nu ska det vara molnigt och regna på Fredag. Är det lika farligt att kolla
  Mot solförmörkelsen då som att titta när det är klarblå himmel?

  Med vänlig hälsning, Caroline

 14. Jag skulle vilja veta klockslagen för start och slut på händelsen.
  Jag tänkte testa att fotografera det hela och håller på med lite tester just nu.
  Kul om det blir bra.

 15. Funderar på att kika genom ett par svetsglas och hittade att man kan köpa ett par på Jula men det är Mörkhetsgrad: ”DIN 13” och inte 14 som ni rekommenderar. Vet som inte om det är så pass stor skillnad mellan 13-14 att det skulle kunna vara skadligt för ögonen?

 16. Jag tänkte att jag skulle fotografera solförmörkelsen… Har en systemkamera, och undrar hur det påverkar ögonen om jag tittar genom kameran?

 17. Therese, tittar du genom en systemkamera riskerar du skada både ögonen och bildsensorn om du inte har ett solfilter / svetsglas 14 framför objektivet.

  Tittar du i elektronisk sökare (”liveview”) är ögonen säkra, bildskärmen kan ju inte visa den höga ljusstyrkan. Dock riskerar du såklart även här att förstöra sensorn i kameran.

 18. Även om det är mulet går det att uppleva en minskning av ljuset. Kanske är det svårt om man är utomhus (där ögonen kompenserar ”alltför bra”), men inomhus med neddragna persienner blir det tydligt mörkare. Se länkat blogginlägg för text och bilder. 🙂

 19. När man i media har nämnt att vi måste vänta i 24 år tills nästa lika stora solförmörkelse, så verkar man ha glömt bort förmörkelsen den 12 augusti 2026, som från åtminstone södra delen av Sverige borde bli större än förra fredagens.

 20. Tack för alla kommentarer och speciellt till er som svarat på frågorna – ursäkta att jag inte kunde svara själv på grund av knackig uppkoppling och ännu knackigare uppmärksamhet på Färöarna.

  @P-A: Helt rätt, den 12 augusti 2026 kommer också att bli en fin förmörkelse, total från västligaste Island och norra Spanien och snäppet bättre än årets för alla söder om en linje från Norrtälje till Kungsbacka.

 21. […] Planera för din nästa totala solförmörkelse. Att resa till solförmörkelser är för många ett sätt att se världen och för andra ett livsval, en besatthet och ett kall. För entusiasterna är det Indonesien och Stilla havet i mars 2016 som står närmast, även om risken för monsunregn är överhängande. Resor ordnas av bland andra tidskriften Astronomy, Spears Travel och Astro Adventures. Ett säkrare val kan vara den 21 augusti 2017 då Great American Eclipse rullar över hela USA från Oregon i väster till South Carolina i öster. Vädret lär bli bättre i väster men det bästa tipset är att välja ett resmål längs skuggans bana som passar din smak på resmål, storlek på plånbok och möjlighet till att ordna marktransport. För fler framtida förmörkelser se NASA-profilen Fred Espenaks nya sajt Eclipsewise och vår karta över skandinaviska förmörkelser. […]

Comments are closed.