Mars 2015 bjöd på både solförmörkelse, solstorm och norrsken. Vill du ha mer av vad solen och himlen har att erbjuda? Här kommer våra bästa tips för den närmaste framtiden – och några år framöver.

Foto: Göran Strand
Mörkret tar slut: Färöarnas solförmörkelse, fångad i sista sekunden av Göran Strand.

 1. Se bilder på årets solförmörkelse. Från Färöarna, Svalbard och från luften ovan Nordatlanten har flera fotografer fångat den totala solförmörkelsen. Forumet Starship Asterisk har några av de bästa, inklusive Görans bild ovan. Från Sverige var synen för de flesta dämpad av molnlager men ändå spännande för många som sett och fotograferat: se några i Astronets solsystemsgalleri.
 2. Upplev stämningen i Tórshavn. Göran Strands oredigerade video från hela totaliteten i Färöarnas huvudstad Tórshavn ger en känsla i realtid av det förunderliga blåa mörkret som rullar in över oss, tusentals frusna och hoppfulla skådare, ditresta och bofasta – och hur den plötsligt bryts av en förmörkad sol som lika fort lyser upp igen.

  Jag stod längre ner på samma backe och missade – tror jag – det där avgörande ögonblicket i slutet, men det gjorde faktiskt ingenting. Ett par dagar på Färöarna övertygade att här är det väder, vind och vatten som styr och den som får se himlen och himlakropparna får vara glad för varje sekund av synen. Så när månen gled vidare och solskenet till slut sprack upp molnen blev stämningen uppsluppen och glad bland alla utom de möjligen de allra mest kräsna förmörkelsefansen.

 3. Foto: Harald Dahl, CC BY SA 2.0Harald Dahl skådade solförmörkelsen från ett molnfritt Svalbard. Se även hans timelapsefilm. Foto: Harald Dahl, CC BY SA 2.0
 4. Planera för din nästa totala solförmörkelse. Att resa till solförmörkelser är för många ett sätt att se världen och för andra ett livsval, en besatthet och ett kall. För entusiasterna är det Indonesien och Stilla havet i mars 2016 som står närmast, även om risken för monsunregn är överhängande. Resor ordnas av bland andra tidskriften Astronomy, Spears Travel och Astro Adventures. Ett säkrare val kan vara den 21 augusti 2017 då Great American Eclipse rullar över hela USA från Oregon i väster till South Carolina i öster. Vädret lär bli bättre i väster men det bästa tipset är att välja ett resmål längs skuggans bana som passar din smak på resmål, storlek på plånbok och möjlighet till att ordna marktransport. För fler framtida förmörkelser se NASA-profilen Fred Espenaks nya sajt Eclipsewise och vår karta över skandinaviska förmörkelser.
 5. Foto: &copy: Jonas GrindeSveriges smalaste sol under förmörkelsen den 20 mars fångades från Östersund av Jonas Grinde.
 6. Sveriges nästa bra solförmörkelse inträffar redan 2026. Du som bor i Sverige söder om en linje som går mellan Norrtälje via Jönköping till Kungsbacka behöver faktiskt inte vänta länge för en solförmörkelse som är lite bättre årets. Solförmörkelsen den 12 augusti 2026 är total för ett område som från västra Island till norra Spanien och slutar strax före solnedgången över Mallorca, och blir därmed ett självklart mål för klipska skuggvarelser. Men det blir också en spektakulärt smal solskära som går ner även för oss i Sverige, tunnast sedd från Skåne.
 7. Bild: KVAMerkuriuspassagen 2003 sedd med Svenska solteleskopet på La Palma (Bild: KVA)
 8. Se fram emot Merkuriuspassagen nästa år. Nästa himlakropp som passerar framför solen sett från Sverige blir planeten Merkurius, under måndagseftermiddagen den 9 maj 2016. Merkurius är så liten så att den syns inte i solförmörkelseglasögon, så det blir till att projicera försiktigt eller spara ihop till ett riktigt solteleskop (köpförslag hos Stjärnhuset och Astro Sweden)
 9. Kolla månförmörkelsen den 4 april på nätet och den 28 september under stjärnorna. Den totala månförmörkelsen den 4 april 2015 syns inte från Sverige – men räkna med en snackis i de sociala medierna. Aprilförmörkelsen är helt förmörkad bara under några minuter kring kl 14:00 svensk sommartid, och sänds sänds live på nätet av bland andra Slooh. Vill du se den på plats så rekommenderas en resa till till exempel Thailand (där månen går upp under förmörkelsen), Australien eller den västra delen av USA (där månen går ner under förmörkelsen). Sedan under natten mot måndagen den 28 september blir det vår tur för en hejdundrande total månförmörkelse: månen blir röd under småtimmarna med maximum kl 04:47.
 10. Bild: Fred Espenak/NASA
  Från kartans ljusa områden kan man få se månförmörkelsen den 4 april 2015. (Bild: Fred Espenak/NASA)

 11. Fånga norrskenet medan du kan. Nu blir nätterna snabbt ljusare i norr där norrskenet alltid syns som bäst. Solstormar som förra veckans kommer allt glesare så för dig som vill se norrsken den här säsongen får passa på nu. Håll koll på norrskensovalen på till exempel spaceweather.com och håll tummarna för den perfekta stormen som skapar norrsken utan att störa teknik och elförsörjningen.
 12. Projicera solfläckar hela sommaren. Du som blev bra på att projicera solen inför solförmörkelsen kan fortsätta att briljera även framöver. Solfläckar finns nästan alltid att skåda och studera medan solens rotation tar dem över solytan sedd från jorden. Här får du våra solfläckstips. Glöm inte att vara extra uppmärksam om du ska visa solen för barn och titta aldrig direkt på solen.

3 KOMMENTARER

 1. USA 2017 har länge haft en visst dragning, speciellt när man kan kombinera den med andra intressanta utflyktsmål inom astronomi- och rymdfartsområdet. Sämre än den bortregnade solförmörkelsen i Kina kan det knappast bli och efter den perfekta solförmörkelsen i Turkiet vill man bara se fler.

 2. Tyvärr mulet över Gotland, men när man visste om det kunde en viss dämpning i ljuset märkas. Förmörkelsen var väl ungefär 80% har.
  Mätte ljuset med en luxmeter som visade från ungefär 4000 lux och ner till ca: 750 lux och sedan upp igen inom loppet av ungefär två timmar.

Comments are closed.