Månförmörkelsen lördagen den 4 april syns inte från Sverige. När jordens skugga stryker över månens synliga yta så är det mitt på dagen i Europa.
Men deppa inte för det, för det finns mycket annat att kolla efter på himlen: här kommer några förslag.

Följ månförmörkelsen på nätet. Förmörkelsen syns från bland annat USA, Kina och Australien. Den sänds live hos till exempel Slooh. Förmörkelsen är ovanligt kort så se till att bänka dig i tid: månen är maximalt förmörkad i bara fyra minuter runt kl 14:00 svensk sommartid. Räkna med bilder som läggs upp på sociala medier under taggar som #LunarEclipse och #TotalLunarEclipse.

Njut av planeterna. För oss kommer den nästan fulla månen att lysa fint och vitt alldeles som vanligt under påskhelgen. På natthimlen får den sällskap av solsystemets ljusaste planeter, Venus och Jupiter.

Bild: Camille Flammarion
Månförmörkelsens geometri enligt franske astronomen Camille Flammarion, från boken med fina titeln Populär Astronomi. Himlakropparnas storlek och lägen stämmer inte med verkligheten men skuggan faller rätt.

Venus är aftonstjärnan Under april lyser hon bländande vitt i väster ett par timmar efter solnedgången. Med en app som Googles Sky Map i mobilen kan du till och med hitta den mitt på ljusan dag om du har bra ögon eller en liten kikare. Med blotta ögat ser både Venus och Jupiter ut som taggiga stjärnor – det är ditt eget öga som skapar taggarna.

Jupiter är näst starkast lysande på himlen före månuppgången. Den ser du högt i söder – med en liten kikare kan du se ismånarna Europa, Io, Ganymedes och Callisto som små prickar alldeles intill Jupiters runda skiva. Med ett mindre teleskop ser du planetens randiga molntäcke och med ett större den stora röda fläcken.

Saturnus syns under småtimmarna. När Venus har gått ner och månen lyser klart så kommer Saturnus upp i sydost. Den ser ut som en alldeles vanlig stjärna så en stjärnkarta är praktisk att ha. Ladda ner Stellarium till datorn om du inte redan har det. För ännu mer om himlen i april, läs André Frankes omfattande guide på astroinfo.se.

Månförmörkelse över Sverige blir det ändå snart. Tidigt på morgonen den 28 september 2015 är det dags för månen att bli röd även hos oss. Läs våra andra tips för nya förmörkelseberoende om du inte redan gjort det.