Artist’s impression of the exoplanet 51 Pegasi b
Kändisplaneten 51 Pegasi b återvänder till rampljuset. Bild: ESO/M. Kornmesser/Nick Risinger (skysurvey.org)

Lagom till 20-årsdagen för upptäckten av den första exoplaneten kring en normal stjärna återvänder 51 Pegasi b återigen till rampljuset. Sedan den upptäcktes 1995 har fler än 1900 exoplaneter bekräftats i 1200 planetsystem, men nu har en forskargrupp ledd av Jorge Martins, för närvarande doktorand vid ESO i Chile, tagit det hela ett steg längre när de publicerar resultat av det första spektrumet i reflekterat, synligt ljus från en exoplanet. För att förstå svårigheterna med denna typ av observationer kan man tänka sig att studera det reflekterade ljuset från en liten insekt som surrar runt en stark men avlägsen lampa.

I vanliga fall måste man hitta en planet som går framför sin värdstjärna, och på så vis låta värdstjärnans ljus filtreras genom exoplanetens atmosfär. Detta innebär dock att metoden bara är tillgänglig för en del exoplaneter. Denna nya metod har inte detta krav och genom att studera planeten i synligt ljus kan man också studera andra egenskaper hos planeten än vad annars är möjligt.

Studier av spektrum från exoplaneter är dock inte någon nyhet, 2010 lyckades en forskargrupp från Heidelberg, ledda av svenska astronomerna Markus Janson och Carolina Bergfors, vara först med detta. Och sedan dess har fler upptäckter gjorts. Även reflektiviteten av exoplaneter har tidigare uppmätts.

Resultaten bekräftar tidigare studier av kändisplaneten, men med en ny metod. Däremot bådar det gott för framtiden, menar Oleg Kochukhov, astronom vid Uppsala universitet som forskar om framtidens mätningar av den här sorten.

– Det visar att denna nya metod är lovande för att leta efter spektrumet av reflekterat, synligt ljus från exoplaneter, säger han till Populär Astronomi.

Läs pressmeddelandet hos ESO och forskningsartikeln.