Mycket konstigheter har skickats upp till rymden och bland amatörer så är heliumballonger en populär metod. Bland listan av föremål som åkt upp i stratosfären med ballonger finner vi bland annat en pizza, ett modellflygplan (också av en svensk!) och bacon.

I rymden är det dock fortfarande knapert med munkar, och det insåg också de två bröder Benjamin och Alexander Jönsson från Lysekil som nu har nått kändisstatus på Youtube efter att deras film har spridit sig som en löpeld över internet. Flera svenska medier har skrivit om det, och kändisskapet har sträckt sig över svenska gränsen då även Huffington Post skrivit om det.

rymdmunkSvensk sötsak når stratosfären. Från rymdmunksvideon

Med hjälp av en heliumballong, en frigolitlåda och två GoPro-kameror sträckte sig munken 3 mil upp i atmosfären innan ballongen smällde och paketet så småningom landade i Vänern, där den senare räddades med hjälp av Sjöräddningen i Åmål. Projektet resulterade i fantastiska bilder från ovanför atmosfären, men det är valet av en munk som modell för bilderna som orsakat en storm av intresse.

Frågan är nu hur de ska toppa rymdmunken. Bröderna bollar nya ideer men en tanke är att skicka upp en ny ballong under solförmörkelsen 2017 i USA (mer info hos NASA).

Om du själv har tankar på att skicka upp en heliumballong så kom ihåg att du först måste skaffa tillstånd från myndigheterna. I Sverige hanteras tillstånd av Transportstyrelsen och det krävs en avgift på drygt 10 000 kr för att skicka upp en obemannad ballong med lätt last och flera krav som måste uppfyllas. Detta är orsaken till att bröderna skicka upp sin ballong från Norge, som har enklare regler och inga avgifter.

För intresserade i Stockholm finns det dock möjliga alternativ till hösten. Det berättar Mikael Ingemyr, ordförande för Astronomisk Ungdom som själv har mycket erfarenhet med att skicka upp ballonger för denna typ av projekt.

– Inget spikat kring något nytt projekt ännu, men det kan eventuellt bli en serie flygningar under Astronomins dag och natt i höst, på uppdrag av KTH, säger han.

2 KOMMENTARER

  1. Det radiostyrda flygplansförsöket är väldigt fint!

    Hade nog kunnat bli ett givande skol-experiment att skicka upp en väderballong med lite olika sensorer i (tryck, temperatur, luftfuktighet och strålning kanske? och en kamera förstås!). Men det kräver nog mycket av läraren och skolan.

    Med 10000 bara för tillståndet blir det lite väl dyrt för privat experimenterande.

Comments are closed.