Bild: ESA
Den folkkära kometlandaren sträcker på sig enligt ESA:s tecknare. Nu när solstrålarna äntligen räckt till att ladda dess batterier kan den komma igång med jobbet igen. Bild: ESA

Kometsonden Rosettas landare Philae har vaknat. Efter sin dramatiska landning i november 2014 och 70 intensiva timmar av mätningar följde ett halvår i dvala som nu avslutats. Men sent på lördag den 13 juni kom en signal som bekräftade att Philae åter kunnat ladda sina batterier, meddelade ESA på söndag eftermiddag. Världens medier hakade snart efter (Aftonbladet, DN) och kultserien xkcd har också uppdaterat sin Philae-tidslinje.

Om Philae lyckas hushålla med solljus och batterikraft kan den arbeta i två månader till, menar forskare.

Bild: Colin Snodgrass / Alan Fitzsimmons / ESOSedd från jorden har kometen 67P redan en imponerande svans, vilsar nya bilder från jätteteleskopet VLT i Chile. Bild: C. Snodgrass/A. Fitzsimmons/ESO

Det finns stora möjligheter för Philae att göra nya upptäckter under tiden fram tills att kometen kommer närmast solen, menar Monica Grady, professor vid brittiska Open University, som intervjuas av BBC.
– Vad kan man göra med två månaders solsken? På en komet kan du göra mycket, säger hon.

När kontakt upprättades med ESA i lördags kunde landaren skicka tillbaka datamängder som visade inte bara att den hade vaknat utan också hade börjat göra mätningar igen. Batteriladdningen på 24 watt räcker enligt experterna gott för att komma igång igen, men inte för vilka arbetsuppgifter som helst. Man vill gärna borra och undersöka marken under landaren, men att analysera prover i en ugn kan vara för riskabel just nu.

– Om den skulle sätta igång igen med till exempel en ugn skulle den stanna omedelbart. Då skulle man ha förlorat allt, säger Marc Pircher, direktör för den franska rymdstyrelsen CNES i en radiointervju med RTL.

Rosetta-forskare vet ännu inte helt säkert var på kometen Philae ligger. En ny analys av bilder från sondens delvis svenska kamera Osiris pekar ut några ljusa punkter som mycket väl kan vara solljus som reflekteras av den lilla landaren.

Bild: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA
Den lilla ljusa pricken på Rosettas bild från 12-13 december kan vara Philae. Bild: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

Utifrån landarens första kommunikation på bara 85 sekunder drar forskarna slutsatsen att Philae kan ha varit vaken ett tag redan, kanske uppemot ett par kometdygn, rapporterar Nature. Men kommunikationen beöver förbättras innan vi får veta mer, och Rosetta-teamet satsar nu på att på att maximera signalen från Philae.
Du kan följa hur det går för Philae och dess instrument på ESA:s Rosetta-blogg eller landarens många Twitterkonton @Philae2014, @Philae_MUPUS, @ConsertRosetta, @Philae_COSAC, @Philae_Ptolemy, @Philae_ROMAP och @RosettaSD2.

Philaes upptäckter från landningen i november kan vi förmodligen vänta i tidskriften Science snart. En del resultat har presenterats på konferenser, som till exempel högar av småstenar som landarens kamera avslöjade och som kan berätta om kometens ursprung (sammanfattning från konferensen LPSC i Texas i mars).

Comments are closed.