Mörkret faller, stjärnorna träder fram och sommaren avtar en aning. Mellan 10 och 15 augusti det dags för årets bästa meteorregn, perseiderna. Andra astronomiska spektakel väntar senare under året, men första våra bästa tips om sensommarens astronomiska höjdpunkt.

 1. Hitta till mörkret. Är det stjärnklart, molnfritt och mörkt där du är så har du stora chanser att få se stjärnfall. Meteorregnet perseiderna pågår mellan 10 och 15 augusti 2015 och är allra bäst natten till torsdagen den 13. Ju senare du lägger dig desto bättre blir dina meteorchanser.
 2. Glöm Perseus och spana uppåt. Perseiderna ser ut att strömma från stjärnbilden Perseus men syns bäst för den som lägger sig platt på marken eller en filt inför universums prakt. Himlen är mörkast rakt uppåt och bort från störande gatlampor. Mobilskärmen är också dålig för ditt nattseende, så tänk på det om du känner för att rapportera varje höjdpunkt för vännerna.
 3. Bild: Ron Garan, ISS Expedition 28 Crew, NASA / Kungl Fysiografiska Sällskapet i Lund
  Rymdsten förångas i jordens atmosfär: en perseid fångades från den Internationella rymdstationen 2011. Tidigare berättade meteormätningar från Sverige för astronomen Bertil-Anders Lindblad hur solen påverkar jorden. (Bild: Ron Garan/ISS Expedition 28 Crew/NASA; Kungl. Fysiografiska Sällskapet i Lund; Montage: R. Cumming)

  Bild: ESA/Rosetta/NAVCAMSonden Rosetta firar ett år hos kometen 67P – som kastar här ut grus och damm i rymden. Bild: ESA/Rosetta/NAVCAM
 4. Se på när jorden förstör kometblock och rymdgrus. Meteorerna syns som flyktiga, vackra ljusa spår på himlen, blinkar du så kan du missa en. Vad är det som händer? Grus och stenar som en gång var delar av en komet – komet Swift-Tuttle – korsar jordens bana runt solen. De faller in i atmosfären i hög fart – cirka 6 mil i sekunden – och på hög höjd – runt 9 mil ovan marken.
 5. Du kan få se ett eldklot. De ljusaste meteorerna kallas bolider eller eldklot, och perseiderna brukar bjuda på sådana varje år. Bakom dessa ligger större stenar som är bättre än de små på att hetta upp luften under farten och få den att lysa. De mest lysande perseiderna kan till och med få forskare att jubla. Ett eldklot som syntes under perseiderna 2012 från Tjeckien kunde ses redan när den var 170 kilometer ovan jord – och om den blev det en hel forskningsartikel.
 6. UAA_camera_250Meteorkameran vid Sandvretens observatorium drivs av Uppsala AmatörAstronomer. (Foto: UAA)
 7. Sveriges nya meteorkameror håller koll. Nytt för i år är att Sverige nu har flera meteorkameror som bevakar himlen. Först ut var meteorkameran vid Uppsala universitet som nu fått sällskap av andra i Kiruna, Abisko, Sandvreten i Uppland och Mölndal utanför Göteborg. Om projektet, som är ett samarbete mellan forskare och amatörastronomer, kan du läsa om på meteornätverkets hemsida. Där kan du också själv rapportera häftiga stjärnfall till forskarna.
 8. meteorutrustning_askim_250
  Teknik från 1950-talet för att mäta upp meteorer: bild ur professor Olof Rydbecks memoarer.
 9. Stjärnfallen berättar om jordens skyddshölje. Perseiderna ligger bakom en av Sveriges viktigaste upptäckter inom rymdfysik. Lundaastronomen Bertil-Anders Lindblad (1921-2010) gjorde radarmätningar av meteorer under många år från Onsala rymdobservatorium i norra Halland och blev överraskad av perseiderna påverkades av solens aktivitet. Redan 1968 misstänkte han att meteorerna hade något viktigt att berätta: att jordens skyddande jonosfär krymper när solaktiviteten ökar. År 1976 skrev han en artikel om fyndet i Nature. Men solen påverkar inte stjärnfallen som vi ser med våra egna ögon: enligt forskning från så sent som 2012 är de lika många oavsett solstormar och solcykel.
 10. Se fram emot månförmörkelse den 28 september och stjärnfallet geminiderna i december. Vad finns det mer att skåda under hösten? Den 28 september 2015 blir det röd måne före frukost när en total månförmörkelse inträffar före gryningen. Sedan i december är det dags för en ny och i år mycket lovande omgång med det barnvänliga meteorregnet geminiderna, utan störande månljus. Räkna med fina stjärnfall runt den 14 december men också redan under lucianatten.

Sugen på långläsning om meteorer? Läs då Se upp för meteorerna av Katja Lindblom i Populär Astronomi 2014/2 och Små stjärnor som faller av Asta Pellinen-Wannberg i Populär Astronomi 2009/2. Läs även Gunnar Sporrongs skådningstips för perseiderna på klaraskyar.se.

9 KOMMENTARER

 1. Man kan tydligen höra meteorer också! Om man har tunna glasögonbågar eller torrt hår(?) Att folk hört meteorer samtidigt som de sett dem är omvittnat sedan tusentals år. Sedan Newton har detta hånats eftersom meteorer brinner upp på tiotals kilometers höjd och det skulle ta minuter innan eventuellt ljud når marken.

  Om jag som inte är fysiker förstår det här rätt, så handlar det om radiovågor som har samma frekvens som ljudvågor och därför naturligt kan orsaka ljudvågor under rätt omständigheter.

 2. @Klabbarparn: Det verkar stämma – men vilka meteorer som kan höras och under vilka omständigheter verkar inte vara klarlagt – mikrovågor som alstras bakom meteoren verkar ibland stimulera hörselnerver. Lite mer om detta kan man läsa på nätet hos rymdfysikern Colin Keay som forskat om fältet, som han kallar geofysisk elektrofonik. Det verkar dock inte som det finns någon stor chans att höra något från perseiderna (enligt forskning från 2012). Men spänna öronen kan man allt ändå!

 3. Jag har hört en meteor. En kall vinterkväll längs Inlandsvägen uppe i Norrbotten för en sådär tjugo år sedan. Stod och kissade i snödrivan bredvid vägen och hör ett väsande ljud bakåt uppifrån, vänder mig upp och ser ett ”tomtebloss” komma farande och flyga över. Det kastar gnistor framåt och åt sidorna, ett rökspår syns, och det försvinner bakom träden på ett par sekunder. En säregen upplevelse. Efter detta har jag alltid ett öga liksom ”vänt uppåt”. Hoppas väl optimistiskt att det ska inträffa igen!! 🙂

 4. Jag förstår inte uppståndelsen över det här. Jag såg inte ett enda stjärnfall när jag gick ut och tittade på himlen några minuter.

 5. @Tony: På några minuter är dina chanser dåliga. Men de som varit ute länge under mörka himlar har kunnat se massor av meteorer: hundratals för några lyckligt lottade. I tidningen Metro har man granskat varför många i städer som Stockholm blev besvikna – och skyller på ljusföroreningar. Det är okej att vara besviken. Man måste ha tur också: veckans allra bästa meteor tillhörde inte ens perseidsvärmen. Se Göran Strands ”kollakollakollahelvete!”-reaktion på video från Jämtland.
  https://www.youtube.com/watch?v=_KS28TiyqQI

 6. Hej
  Fick några bilder den 13 o 14 aug.
  Blev bra, men hur vet ser jag att det, med långa exponeringen, inte var streck efter flyg eller sateliter?
  Något speciellt kännetecken för dessa småmeteorer?

Comments are closed.