Mörkret faller, stjärnorna träder fram och sommaren avtar en aning. Mellan 10 och 15 augusti det dags för årets bästa meteorregn, perseiderna. Andra astronomiska spektakel väntar senare under året, men första våra bästa tips om sensommarens astronomiska höjdpunkt.

 1. Hitta till mörkret. Är det stjärnklart, molnfritt och mörkt där du är så har du stora chanser att få se stjärnfall. Meteorregnet perseiderna pågår mellan 10 och 15 augusti 2015 och är allra bäst natten till torsdagen den 13. Ju senare du lägger dig desto bättre blir dina meteorchanser.
 2. Glöm Perseus och spana uppåt. Perseiderna ser ut att strömma från stjärnbilden Perseus men syns bäst för den som lägger sig platt på marken eller en filt inför universums prakt. Himlen är mörkast rakt uppåt och bort från störande gatlampor. Mobilskärmen är också dålig för ditt nattseende, så tänk på det om du känner för att rapportera varje höjdpunkt för vännerna.
 3. Bild: Ron Garan, ISS Expedition 28 Crew, NASA / Kungl Fysiografiska Sällskapet i Lund
  Rymdsten förångas i jordens atmosfär: en perseid fångades från den Internationella rymdstationen 2011. Tidigare berättade meteormätningar från Sverige för astronomen Bertil-Anders Lindblad hur solen påverkar jorden. (Bild: Ron Garan/ISS Expedition 28 Crew/NASA; Kungl. Fysiografiska Sällskapet i Lund; Montage: R. Cumming)

  Bild: ESA/Rosetta/NAVCAMSonden Rosetta firar ett år hos kometen 67P – som kastar här ut grus och damm i rymden. Bild: ESA/Rosetta/NAVCAM
 4. Se på när jorden förstör kometblock och rymdgrus. Meteorerna syns som flyktiga, vackra ljusa spår på himlen, blinkar du så kan du missa en. Vad är det som händer? Grus och stenar som en gång var delar av en komet – komet Swift-Tuttle – korsar jordens bana runt solen. De faller in i atmosfären i hög fart – cirka 6 mil i sekunden – och på hög höjd – runt 9 mil ovan marken.
 5. Du kan få se ett eldklot. De ljusaste meteorerna kallas bolider eller eldklot, och perseiderna brukar bjuda på sådana varje år. Bakom dessa ligger större stenar som är bättre än de små på att hetta upp luften under farten och få den att lysa. De mest lysande perseiderna kan till och med få forskare att jubla. Ett eldklot som syntes under perseiderna 2012 från Tjeckien kunde ses redan när den var 170 kilometer ovan jord – och om den blev det en hel forskningsartikel.
 6. UAA_camera_250Meteorkameran vid Sandvretens observatorium drivs av Uppsala AmatörAstronomer. (Foto: UAA)
 7. Sveriges nya meteorkameror håller koll. Nytt för i år är att Sverige nu har flera meteorkameror som bevakar himlen. Först ut var meteorkameran vid Uppsala universitet som nu fått sällskap av andra i Kiruna, Abisko, Sandvreten i Uppland och Mölndal utanför Göteborg. Om projektet, som är ett samarbete mellan forskare och amatörastronomer, kan du läsa om på meteornätverkets hemsida. Där kan du också själv rapportera häftiga stjärnfall till forskarna.
 8. meteorutrustning_askim_250
  Teknik från 1950-talet för att mäta upp meteorer: bild ur professor Olof Rydbecks memoarer.
 9. Stjärnfallen berättar om jordens skyddshölje. Perseiderna ligger bakom en av Sveriges viktigaste upptäckter inom rymdfysik. Lundaastronomen Bertil-Anders Lindblad (1921-2010) gjorde radarmätningar av meteorer under många år från Onsala rymdobservatorium i norra Halland och blev överraskad av perseiderna påverkades av solens aktivitet. Redan 1968 misstänkte han att meteorerna hade något viktigt att berätta: att jordens skyddande jonosfär krymper när solaktiviteten ökar. År 1976 skrev han en artikel om fyndet i Nature. Men solen påverkar inte stjärnfallen som vi ser med våra egna ögon: enligt forskning från så sent som 2012 är de lika många oavsett solstormar och solcykel.
 10. Se fram emot månförmörkelse den 28 september och stjärnfallet geminiderna i december. Vad finns det mer att skåda under hösten? Den 28 september 2015 blir det röd måne före frukost när en total månförmörkelse inträffar före gryningen. Sedan i december är det dags för en ny och i år mycket lovande omgång med det barnvänliga meteorregnet geminiderna, utan störande månljus. Räkna med fina stjärnfall runt den 14 december men också redan under lucianatten.

Sugen på långläsning om meteorer? Läs då Se upp för meteorerna av Katja Lindblom i Populär Astronomi 2014/2 och Små stjärnor som faller av Asta Pellinen-Wannberg i Populär Astronomi 2009/2. Läs även Gunnar Sporrongs skådningstips för perseiderna på klaraskyar.se.