sojuz_mogensenDanmarks astronaut på väg till rymden bland rosafärgade moln ovan Kazakstans rymdbas Baikonur. (Bild: ESA)

Uppdatering: uppsändning blev lyckad. ESA har video från uppsändningen.

Tidigt på onsdag morgon den 2 september 2015 börjar Danmarks största rymdäventyr hittills. Från rymdbasen Baikonur i Kazakstan åker astronauten Andreas Mogensen upp till den Internationella rymdstationen, ombord på en rysk sojuzfarkost.

Raketen lyfter enligt nuvarande planen kl 06:38 svensk tid. Du kan följa uppsändningen live i dansk tv på DR:s webb från 05:30. Även ESA sänder live på nätet med start 05:35.

Foto: Roscosmos
Glada miner på presskonferensen inför uppsändning: från vänster Aityn Aimbetov, Sergej Volkov och Andreas Mogensen. (Foto: Roscosmos)

I rymdfeberns Köpenhamn firar man framförallt på Tycho Brahe-planetariet. Livesändningen på planetariet är slutsålt men platser kan finnas kvar till kvällens evenemang med filmvisning och en summering av dagen. DR har en lista över andra evenemang i Danmark.
Var är då Sarah Brightman, undrar säkert några? Hon skulle ha åkt med Andreas men ställde in redan i våras. Under sommaren blev det dessutom klart att hennes tilltänkte ersättare, japanske affärsmannen Satoshi Takamatsu, skjuter också fram sin rymddebut. Istället får han den kazakiske kosmonauten Aityn Aimbetov som resesällskap. Besättningens tredje medlem är ryssen Sergej Volkov.
NASA-astronauten och svenskättlingen Kjell Lindgren är förresten kvar på rymdstationen under besöket. Det blir en alldeles ovanligt skandinavisk vecka i rymden.
För Aimbetov och Mogensen – och därmed för hela Danmark – blir rymdresan kort och intensiv. Redan efter 10 dagar på stationen reser paret hem till jorden, denna gång tillsammans med kosmonauten Gennady Padalka, som varit på stationen sedan mars 2015. Dessutom tar själva resan längre tid än man tidigare tänkt sig. På grund av tidigare problem med rymdskrot ligger rymdstationen i en högre omloppsbana än vanligt.
Mogensen hinner inte heller göra någon rymdpromenad. Svenske Christer Fuglesang blev expert på att arbeta utanför stationen under hans två rymdresor 2006 och 2009. Höjdpunkten för Andreas kan istället bli uppgiften att släppa två danska minisatelliter. Byggda av studenter i Århus har de uppgift att från omloppsbana bevaka skeppstrafik på jorden. Rymdstationen har på sistone blivit en viktig spelare i satellitbranschen. Många bygger så kallade kubsatelliter, men köerna för att få upp dem är långa: Space Review har en rapport om läget för kubsatellitmakarna.
Ändrade planer, kortare besök, utbytta reskamrater: för en astronaut gäller det att vara filosofisk. Rätt vad det är tar Mogensen med sig böcker till rymden. Ett verk av danske filosofigiganten Søren Kierkegaard är med i packningen, samt en berättelse om månen av H. C. Andersen.

2015_2_danskt_300Läs vår artikel om Danmarks första astronaut i Populär Astronomi 2015/2.

För Andreas Mogensen är det viktigt att hans rymdresa inspirerar unga. Men han ser den också som ett steg mot ett gemensamt mål för mänskligheten, att utforska solsystemet. Det berättar han för Anna Davour i Populär Astronomi nr 2015/2.
– Jag tror att vi kommer att se männi­skor på månen inom de kommande 15 åren, och på Mars inom 30 år. Men det kräver att allmänheten berättar för politikerna att detta är i allas vårt gemensamma intresse. Vi hade kunnat se människor på Mars inom tio år, men det finns ingen politisk vilja att finansiera en sådan rymdfärd för ögonblicket.
Vid sidan av de tekniska framstegen är betyder rymden också drömmar och förhoppningar. De är livsviktiga för oss, menar han.
– Vi kan lika lite leva utan konst och sport som utan rymdfart. Det är en del av vad det innebär att vara människa.
Här kan du läsa hela artikeln.
Följa Andreas framfart kan du göra på ESA:s blogg om ”Iriss”-missionen, blogs.esa.int/iriss/ eller danska sajten rumrejsen.dk. Andreas Mogensen twittrar också, som @astro_andreas.

1 KOMMENTAR

Comments are closed.