manformorkelse_20150928_500
Gå upp tidigt och titta mot väster för att se den stora röda månen den 28 september. (Bilder: Per Ahlin)

Tidigt på morgonen den 28 september 2015 får vi ännu en av årets astronomiska höjdpunkter: en total månförmörkelse – och ”supermåne” samtidigt. Är du förberedd? Det blir du efter att ha läst våra 10 bästa tips nedan – de allra viktigaste först.

Animering: Per AhlinSå förmörkas månen på måndag morgon. Animering: Per Ahlin
 1. Du behöver vara uppe tidigt – på måndag morgon den 28 september. Månförmörkelsen syns från halva jordklotet. För till exempel USA och Kanada är det fortfarande söndag kväll den 27 september när den inträffar. För Sverige är det småtimmarna och gryning på måndagen som gäller.
 2. Tänk på att showen börjar under småtimmarna och fortsätter till frukostdags. Hela förloppet börjar kl 02:10, då fullmånen glider in i jordens halvskugga. Kl 03:07 börjar månen se ovanlig ut när den når fram till jordens så kallade kärnskugga. Mellan 04:11 och 05:24 är förmörkelsen som bäst och rödast.

 3. Johan Olsrud fångade den totala månförmörkelsen i juni 2011 – Astronet har fler av hans bilder. Klicka för att se bilden i större format.

 4. Morgontrött? Titta ut kl 06 så ser du slutet. Även du som tittar ut sent kan få vara med om något fint. Månen lämnar kärnskuggan kl 06:27 och börjar se hel ut igen.
 5. Missa inte, eftersom det dröjer tills nästa gång. Sveriges nästa totala månförmörkelse inträffar den 31 januari 2018, men den är nästan slut när månen hasar sig över horisonten. Först den 27 juli 2018 får vi en lika tjusig total månförmörkelse. För mer om framtidens förmörkelser, se Time and Dates trevliga förmörkelsekalkylator eller nestor Fred Espenaks supernördiga EclipseWise
 6. Upplev en ”supermånförmörkelse” – tack vare månens ovala bana. Månförmörkelser sammanfaller alltid med fullmåne, och en supermåne kallas det när fullmånen inträffar när månen ligger som närmast jorden. Mitt under förmörkelsen, kl 03:48, ligger månen bara 356 876 kilometer från jordens mitt, dess närmaste punkt för den här månaden i månens inte helt cirkulära bana runt jorden. Avståndet i snitt till månen är 384 400 km. Det här gör att månen ser lite större ut än vanligt. Nästa gång som Sverige får uppleva när det blir supermåne och total månförmörkelse samtidigt? Det blir först den 11 februari 2036.
 7. Se månen bli större under förmörkelsen – tack vare månillusionen. Under förmörkelsen sjunker månen mot horisonten. Medan den gör det ser den ut att bli allt större, tack vare månillusionen. När månen ligger nära horisonten kan den se ut att vara rejält mycket större än när den ligger högt på himlen. Denna ”månillusion” ligger mest i betraktarens hjärna – för den som är nyfiken på den senaste forskning det finns det en hel bok om månillusionen och hur den kan förklaras. Månillusionens förstoringseffekt – för vissa ser månen dubbelt så stor ut som vanligt – är långt större än supermåne-effekten.
 8. Bild: JAXA/NHKSå ser en månförmörksele ut – från månen. Bilden togs mitt under jorduppgång av den japanska månsonden Kaguya den 10 februari 2009. (Bild: JAXA/NHK)
 9. Jorden gör månen röd. Under en total månförmörkelse kan det bli svårt att hitta månen på himlen, trots att det är fullmåne. Den ligger dold i jordens skugga men likt en röd solnedgång sipprar ändå ljus med längre våglängder – röda nyanser – genom jordens atmosfär och ut till månen. Därför ser den förmörkade månen röd ut. Blodröda månar har tidigare satt skräck i människor, och även i år har konspirationsteoretiker tagit tillfället i akt att spela på okunskap och skrämmas (läs mer på Wikipedia). För alla oss andra betyder den höstfärgade fenomenet mest bara ett tillfälle att förundras över vår ursnygga måne och jordens sköra atmosfär. Utan den skulle vår skugga vara svart.
 10. Tabell: astroinfo.sePå astroinfo.se har André Franke månförmörkelsens alla hålltider. (Tabell: astroinfo.se)
 11. Titta lågt i sydväst och väst. För att se månförmörkelsen behöver du fri sikt mot sydväst och väst – och gärna också molnfritt. Du behöver inget teleskop men månen ser fin ut i fältkikare om du har en till hands.
 12. Missa inte planeterna bakom dig! Medan månen är stor och blodröd i väster händer det mycket på andra sidan himlen. Medan förmörkelsen pågår kan du skåda flera planeter i öster – också utan teleskop. Kl 05:30 till exempel ser du två starkt lysande stjärnor i öster med två andra mellan dem. De två ljusa är planeterna Venus (ljusare, till höger och högre upp) och Jupiter (lägre till vänster). Mellan dem hittar du stjärnan Regulus och planeten Mars. Under september och oktober kan du följa hur Jupiter rör sig från natt till natt och kommer riktigt nära först Mars (på morgonen den 18 oktober) och sedan Venus (den 26 oktober).
 13. Försov du dig eller stod molnen i vägen? Sikta mot solen istället. Är det förmörkelser du är ute efter? Näst på tur är en total solförmörkelse som kan du se om du åker till Indonesien den 8-9 mars 2016. Svenska Orient Tours kan hjälpa dig snickra ihop en egen paketresa till skuggan. Skicka mejl till Katarina Hellman så berättar hon mer. Sedan den 21 augusti 2017 sveper Great American Eclipse över USA, från Oregon till North Carolina. Läs vår tidigare artikel om framtidens förmörkelser.
  Vill du bara ha mer stjärnhimmel, mer astronomi och mer rymd så behöver du inte vänta länge för att få sitt lystmäte. Den 10 oktober får hela Sverige en kosmisk överdos i form av Astronomins dag och natt.


NASA:s rappa trailer för månförmörkelsen (som syns kvällen den 27 från Nordamerika) bjuder på fakta på engelska.

3 KOMMENTARER

 1. Jadu, Lunds observatorium hade ju varit fantastiskt, kolla och se om de har något speciellt på gång. Annars så funkar det nog att dra ut på en åker, det lär jag nog göra.

Comments are closed.