Sveriges astronomer – hela 160 stycken – samlas i Uppsala den här veckan. Det är dags för Astronomdagarna och konferensen ser ut att bli den största hittills. Värdarna vid Uppsala universitet har lagt upp programmet på konferensens hemsida – men här är några guldkorn.

 1. Maria Sundin ger Nordenmarkföreläsningen. Alla är välkomna till Astronomdagarnas publika höjdpunkt på torsdag 22 oktober i Siegbahnsalen, Ångströmlaboratoriet (karta). Fri entré. Du har säkert hört Maria Sundin berätta om allt möjligt astronomiskt i Rapport från rymden hos Christer och Morgan P3 och i serien Lyssnarens guide till galaxen i P4. Det blir en återblick över årets största rymdnyheter – men också rymdvädret.
  – Rymdvädret har folk verkligen gillat, berättar Maria.
  Nordenmarkföreläsningen äger rum i Siegbahnsalen på Ångströmlaboratoriet i Uppsala kl 18:30 den 22 oktober. Läs mer hos Svenska Astronomiska Sällskapet.
 2. Miljön på Mars med Javier Martín-Torres. Luleåforskaren var först med att hitta bevis på att flytande vatten ännu rinner på Mars. På fredag eftermiddag uppdaterar han från strövaren Curiosity efter att NASA-sonden MRO bekräftat att vatten ibland verkligen rinner på den röda planeten.
 3. Vet vi verkligen vad stjärnorna innehåller? Uppsalas Karin Lind talar på lördag morgon om hur mycket av de tyngre grundämnena finns i stjärnor – och nya sätt att ta reda på det.
 4. Har det alltid varit uteslutet att bo på Venus? På fredag eftermiddag samlar Michael Way bevis för att Venus – aktuell som morgonstjärna – var solsystemets första beboeliga planet.
 5. Astronomi i Sydafrika. Som ena värdnation för radioteleskopet SKA är Sydafrika på stark frammarsch inom astronomi och nyligen tecknades ett avtal om forskningssamarbete med Sverige. Astronomdagarna gästas av en namnkunnig forskardelegation och på fredag eftermiddag talar Sergio Colafrancesco och Kurt van der Heyden om sydafrikansk forskning och forskningskommunikation inom astronomi.
 6. Skeva skivor och exoplaneter. Nya instrumentet Sphere på jätteteleskopet VLT i Chile har överraskat med skumma skivan runt stjärnan AU Mic och fler upptäckter är på väg. På fredag morgon rapporterar Markus Janson om det senaste.
 7. Hej då till supernovans ring. I Sagan om ringen förstörs Gollums berömda skatt i en vulkan. I rymden går det annorlunda till, och på torsdag berättar Katia Migotto från Stockholm om astronomins mest ikoniska ring – som nu förstörs av samma supernova, SN 1987A, som fick den att gnistra i Hubblebilder från 1990.
Foto: G. Olofsson; bakgrundsbild: DSS/Davide de Martin/ESO
Rymdhästar med Maria Sundin i Uppsala. Foto: G. Olofsson; bakgrundsbild på Hästhuvudnebulosan: DSS/Davide de Martin/ESO