Idag är det 8 mars och inatt är det solförmörkelse över Indonesien. Därför känns det passande att presentera Margareta Westlund för dig som inte redan känner till henne.

Margareta var en av den svenska amatörastronomins förgrundsgestalter. Hon blev rymdentusiast redan som 14-åring när satelliten Sputnik 1 tog världen med storm, och strax efter ett besök på Stockholms observatorium i Saltsjöbaden två år senare började hon ett helt liv av skådning, fotografering och berättande. Historien om kontakten mellan tonåringen och proffsen har Johan Kärnfelt berättat i ett inlägg på bloggen Amatörastronomins historia.

Margareta blev bara 59 år men lämnade bakom sig en massa bilder och rapporter, och föreningen SAAF delar sedan några år ut Margareta Westlundpriset till amatörer som följt i hennes fotspår. Bilderna finns bevarade hos SAAF i Margareta Westlunds bildarkiv – en riktig skattkista med astrofoto och andra kort från Margaretas resor och aktiviteter.

Den 9 mars inträffar den enda totala solförmörkelsen under 2016, med start runt kl 00:30 svensk tid. Vill du följa den live sänds den på NASA tv och Slooh, uppger bland andra space.com.

Under tre timmar passerar månens smala skugga från Indiska oceanen till öarna i Indonesien och sedan långt ut i Stilla havet. Bland ditresta amatörastronomer Sverige representeras i Indonesien Tora Greve, som redan lämnat en kort rapport till Cassiopeiabloggen. Margareta Westlund var en hängiven solförmörkelresenär och var på plats i Indonesien två gånger för att uppleva, och för att plåta både förmörkelse och omgivningarna. Se hennes bilder från Java 1983 och sedan fem år senare från Sumatra 1988.

Foto: SAAF/Margareta Westlunds bildarkiv
Omgiven av kamerastativ: Margareta Westlund på Java inför solförmörkelsen den 11 juni 1983. (Foto: SAAF/Margareta Westlunds bildarkiv)
Foto: SAAF/Margareta Westlunds bildarkiv
Solens korona lyser undet totaliteten – bild från solförmörkelsen över Indonesien 1983. (Foto: SAAF/Margareta Westlunds bildarkiv)

EclipseWise har alla möjliga fakta om solförmörkelsen den 9 mars 2016. Snart bjuder solen även på andra fenomen: den 9 maj blir det Merkuriuspassage (mer om den återkommer vi med); den 1 september syns en ringformig solförmörkelse från centrala Afrika; den 26 februari 2017 blir det en till ringformig solförmörkelse som syns från sydligaste Sydamerika; och den 21 augusti 2017 är det dags för the Great American Eclipse, en total solförmörkelse som syns från ett tiotal delstater över hela USA.