(Animering: Per Ahlin)
Såhär kommer det att se ut på solskivan när Merkurius sakta glider mellan solfläckarna den 9 maj. (Animering: Per Ahlin. Solfläckarna kan se annorlunda den 9 maj.)

Planeten Merkurius passerar framför solen under eftermiddagen måndagen den 9 maj 2016. Det är första gången på 13 år som vi får uppleva en Merkuriuspassage. Först om 32 år får vi ett lika fint tillfälle att se en planet korsa solskivan.

Fram till den 9 maj har vi uppdaterat den här sidan med information och tips om Merkuriuspassagen – och hur du bäst och säkrast kan få uppleva den.

Bild: Svenska 1-m solteleskopet/KVA
Svenska solteleskopet skådade Merkurius under passagen 2003. (Bild: Svenska 1-m solteleskopet/KVA)

1. Boka tid med Merkurius och solen. Allt börjar kl 13:12 på måndagen 9 maj. Solen ligger högt på himlen när Merkurius glider in framför solskivans vänstra kant. Hela passagen tar drygt 7½ timmar. Kl 16:56 är Merkurius som närmast solens mittpunkt, och kl 20:41 tar den slut, strax innan solnedgången. Passagen syns från större delen av världen; livesändningen från Svenska solteleskopet på La Palma, Kanarieöarna, drabbades tidigt under eftermiddagen av moln. Även det tyska solteleskopet GREGOR på Teneriffa sänder passagen.

2. Hitta en Merkuriusvisning nära dig. Om vädret blir bra kommer fler i Sverige att få se Merkuriuspassagen än någon gång tidigare. Visningar av Merkuriuspassagen planeras på många ställen. I Stockholm vid Roslagstull blir det fest: Merkurius visas samtidigt som det blir nyinvigning för systerplaneten Venus i solsystemsmodellen Sweden Solar System. Vetenskapens hus har mer om invigningen och Stockholms universitet har mer om passagevisningen utanför AlbaNova universitetscentrum. I Kista ska Ericssons astronomiska förening skåda från toppen av Kista Science Tower. I Västerås håller föreningen VARF öppet från kl 18 för medlemmar som vill se passagen (ja, du kan bli medlem på plats).   Merkuriuspassagen visas även på Umevatoriet i Umeå (kl 15-17), på Framtidsmuseet i Borlänge, av Örebro astronomi på Våghustorget i Örebro (de lovar även en livesändning på nätet) och i Kumla visar KAK skådespelet vid Ica Maxi, Kumla torg (dock inte på storbilddsskärm som vi skrev tidigare). Visningar blir det även vid Himmelstalundsbadet i Norrköping i NAK:s regi, på Bifrostobservatoriet utanför Mariestad hos Mariestads Astronomiska Klubb, på Slottsskogsobservatoriet i Göteborg (se observatoriets faktaspäckade affisch), och på Stora torg i Halmstad mellan 13 och 15 med Hallands Astronomiska Sällskap. I Småland visas passagen i teleskop på två ställen, på torget framför kommunhuset i Gislaved och på Kyrktorget i Värnamo, meddelar Gislaveds Astronomiska Sällskap Orion. I Kristianstad är det utanför Regionmuseet som gäller, ett samarbete mellan museet, astronomiföreningen ASAK och Högskolan Kristianstad (se museets kalendarium). I Lund erbjuds ett ordentligt program med både passageskådning och föredrag om både solen och exoplaneter: läs mer hos Lunds universitet. Såklart kan du se Merkuriuspassagen på Tycho Brahe-observatoriet utanför Malmö, men också i Kivik hos Stjärnhuset. Det blir också visning hos Ålands amatörastronomer. Vi uppdaterar när vi få reda på andra.

Bild: Populär Astronomi
Så kan du skåda Merkuriuspassagen (och en och annan solfläck!) utan att skada ögonen. (Bild: Populär Astronomi)

3. Projicera säkert! För att få bäst syn på Merkurius behöver du projicera solen på ett pappersark. Det är enkelt, spännande och allt du behöver är en mindre fältkikare (7×50 eller större): titta på bilden ovan eller läs våra projiceringstips och öva med att se solfläckar. Var rädd om dina ögon och andras ögon: titta aldrig direkt mot solen. Tänk på att Merkurius är liten och svår att hitta. Den är också för liten för att se med solförmörkelseglasögon – sådana funkade för Venuspassagen 2012 och solförmörkelsen 2015, men inte den här gången. Solens hetta kan också förstöra optiken i din kikare: om du inte har ett särskilt solteleskop så låt inte den fokusera solen längre än du behöver för att visa den.

4. Skaffa rätt utrustning till teleskopet och kameran. Med speciella solteleskop (se sortiment hos Astro Sweden och Stjärnhuset) kan du observera solen säkert. Alternativt kan du skaffa säkra solfilter (t ex hos Astro Sweden). Vill du fota passagen? I Populär Astronomi 2016/1 hittar du astrofotografen Peter Roséns bästa tips.

2016_1_merkurius_upp5. Upptäck en fascinerande planet. I Populär Astronomi 2016/1 kan du gotta dig i Merkurius. Reporter Katja Lindblom summerar den senaste forskningen om planeten – läs artikeln här. Dessutom illustrerar serietecknaren Yvette Gustafsson sina favoritfakta om Merkurius, och vi intervjuar merkuriusexperten Johan Warell. Läs mer om tidningen och hur du får tag i den.

6. Hjälp ESA upprepa en historisk mätning. Europas rymdorganisation ESA har en tävling för skolor i samband med Merkuriuspassagen. De samlar in mätningar från skolor i hela världen för att göra en ny mätning av hur långt det är från jorden till solen – något som den berömde astronomen Edmund Halley var först med att klura på 1677. Läs mer hos ESA.

7. Se Merkurius och resten av solsystemet. Nästa chans att se Merkurius glänsa själv, lågt i öster före gryningen, får du först i slutet av september. Några av landets astrofotografer lyckades fånga Merkurius i april: se t ex Torbjörn Holmqvists bilder på planetens förändringar under fyra dagar (i en animering av Peter Rosén). Vill du se fler planeter? Just nu lyser Jupiter starkt i söder under natten. Sent på kvällen kan du också hitta Mars och Saturnus lågt i sydost.

logga: Populär Astronomi
Ladda ner vår Merkuriuspassagen-logga (png): den visar Merkurius läge en halvtimme före och efter mitten av passagen den 9 maj.

Läs även vår lista över framtidens passager och allt som vi skrev om Venuspassagen 2012.

Bild: NASA
Så såg det ut sist: Merkuriuspassagen 2006 enligt rymdteleskopet SOHO. Från Sverige kunde man se en Merkuriuspassage 2003 och en Venuspassage 2012. (Bild: NASA)

4 KOMMENTARER

  1. Gislaveds Astronomiska Sällskap Orion avser att ha teleskop på två ställen, dels på torget framför kommunhuset i Gislaved, dels på Kyrktorget i Värnamo.

  2. Umevatoriet i Umeå kommer också att ha aktiviteter denna dag. Öppet 15-17, fritt inträde. Enligt kartan ovan så hör Umeå, tillsammans med övriga orter norr om Sundsvall, inte till Sverige. Allla intresserade är dock välkomna, vare sig pass eller visum behövs.

Comments are closed.