Vad gjorde du natten till annandag jul förra året? På gravitationsvågsobservatoriet LIGO i USA var det just då, kl 04:39 svensk tid den 26 december 2015, som mänsklighetens för andra gången detekterade tydliga gravitationsvågor från rymden.

Den första upptäckten av gravitationsvågor, från ett par dittills okända och avlägsna krockande tunga svarta hål, blev den största nyheten inom astronomi och fysik under våren 2016 (se vår rapport LIGO upptäcker gravitationsvågor från kolliderande svarta hål).

Nu rapporterar LIGO i en forskningsartikel och ett pressmeddelande om en andra händelse, också från ett dubbelt svart hål där de tunga, osannolikt tätpackade kropparna snurrade in mot varandra – för att till slut gå samman och bilda ett nytt svart hål på cirka 20 gånger solens massa. Se även rapporter hos Nature News, Forskning & framsteg och en kommentar på Ulf Danielssons blogg.

Såhär föreställer sig rymdkonstnären Aurore Simonnet LIGO:s två svartahålskrockar - från september (t v) och december 2015 (t h). Bild: LIGO/A. Simonnet
Såhär föreställer sig rymdkonstnären Aurore Simonnet LIGO:s två svartahålskrockar – från september (t v) och december 2015 (t h). Bild: LIGO/A. Simonnet

Paret denna gång uppskattats ha haft massor på runt 14 respektive 7 gånger solens massa – alltså något lättare hål än de två svarta hålen som låg bakom den första gravitationsvågssignalen från september 2015.

Signalen var också lite längre, en hel sekund lång, och på den tiden hann svarta hålen med hela 27 varv runt varandra. Försök räkna till 27 på en sekund så får du en känsla för hur snabbt det är.

Det är alltjämt svårt att lokalisera källan på himlen. Ännu har inga andra, vanligare signaler rapporterats från samma område vid tidpunkten under natten mot annandagen. LIGO:s första upptäckt sammanföll inte med något annat utbrott, men forskare hoppas att så småningom kunna knyta gravitationsvågor också till fenomen som också är synliga som till exempel ljus eller radiovågor.

Signalen från svarta hål som smälter samman: gravitationsvågskällan GW 151226 från i julas omvandlad till ljud. (Filmsnutt: LIGO)

1 KOMMENTAR

Comments are closed.