Det är svårt att ha missat nyheten om solsystemets närmaste planetgranne Proxima b, bara drygt 4 ljusår bort från oss och med möjligheten för flytande vatten på ytan. Men vatten är bara en av ingredienserna som vi anser vara viktigt för uppkomsten av liv, även andra faktorer påverkar denna möjlighet.

Värdstjärnan Proxima Centauri är en väldigt aktiv stjärna med kraftiga utbrott som skickar ut intensiva pulser av UV-strålning mot Proxima b. För oss på jorden kan det vara svårt att tänka sig att liv kan leva under sådana ogästvänliga förhållanden. Livsformer måste gömma sig gömma sig från strålningen för att överleva, eller så utvecklar det en strategi för att skydda sig.

På jorden har vissa koraller utvecklat just en sådan mekanism där biofluorescens används för att omvandla UV-strålningen till en ”säker” längre våglängd. Vi pratade med Lisa Kaltenegger, som är medförfattare till en studie om denna mekanism där Jack T. O’Malley-James är förstaförfattare, båda från Cornell University i USA.

– Liv kan alltid skydda sig själv genom att gå under jorden eller till botten av havet, men det blir då extremt svårt för oss att upptäcka. Om livsformerna använder biofluorescens kan vi se det som förändringar i planetens färg och även i detaljerade spektra av ytan, kommenterar Lisa.

Framtida studier kommer berätta mer om vår intressanta granne. Direkta observationer med E-ELT verkar väldigt lovande för Proxima b, men E-ELT kan möjligen också kunna upptäcka signalerna från biofluorescens. Rymdteleskopet TESS som just nu byggs av NASA, och möjligen även Plato och Cheops (båda från ESA), kommer senare också att utöka urvalet av steniga planeter i en liknande situation som Proxima b. Detta ger oss fler alternativ för att vidare studera möjligheterna att använda biofluorescens som en observationell signatur för livsformer på utomjordiska världar.

Med det är klart att förhållandena på Proxima b är väldigt olikt jorden.

– Liv, om det existerar (på Proxima b), hade troligen en tuffare start än livet på jorden. Men det är exakt varför det är så spännande att studera dessa andra världar, kommenterade


Lisa till National Geographic.

Pressmeddelande från Carl Sagan Institute

Artikel från National Geographic

Angående möjligheterna för utomjordiskt liv

Angående möjligheterna för utomjordiskt liv #2