Fredag den 12 augusti kan bjuda på årets mest spännande natt under stjärnorna. Meteorregnet perseiderna når sin topp under småtimmarna antingen mot fredag den 12 eller mot lördag den 13 – och kan bjuda på ovanligt många stjärnfall. Här kommer våra perseidtips för i år.

1. Hitta en mörk plats där du känner dig säker. Ju längre bort från gatljus desto fler och häftigare stjärnfall kan du se. Från storstaden ser du bara de ljusaste meteorerna – för att få se många är glesbygden alltid bäst.

Foto: © Jörgen Tannerstedt
Astrofotografen Jörgen Tannerstedt fångade många perseider under en natt i augusti 2015. Se fler av hans foton här. (Foto: © Jörgen Tannerstedt)

2. Är det stjärnklart? Titta bara upp. De snyggaste meteorerna blir fler allt eftersom stjärnbilden Perseus klättrar på himlen, men kan ses åt nästan alla håll så länge himlen är mörk.

3. Missa inte toppen – om den nu stämmer. Meteorexperter, bland dem NASA:s expert Bill Cooke (intervju med honom på space.com; läs även EarthSky:s utmärkta tipsartikel) tippar att perseiderna blir extra många i år under några timmar natten mellan torsdagen den 11 och fredagen den 12 augusti. Natten mellan fredag och lördag kan bli lika bra – den som skådar får se! [Tack till läsarna som påpekade vår felaktiga graf – återkommer med en reviderad version om vi hinner.]

4. Stanna uppe tills månen går ner. Från landets mörkare, sydliga delar lyser månen tillräckligt mycket för att överglänsa en del av meteorerna. Den går dock ner, så det är bara att stanna uppe lite till.

5. Titta på Vintergatan – och två ljusa planeter. Perseiderna syns bäst mot nattens mörkaste himlar och det gör även Vintergatsbandet, stjärnhimlens numera bäst bevarade hemlighet. Från mörka platser södra Sverige och efter att månen gått ner får du uppleva inte bara meteorerna utan också även det vackra ljuset från de miljardtals stjärnor i din underbara hemgalax. Vintergatan går inte längre att se från våra storstäder. Månen har på kvällarna 11 och 12 augusti sällskap av två ljusa ”stjärnor”: planeterna Saturnus och Mars.

6. Se fram emot en stjärnspäckad höst. Perseiderna inleder hösten och med det möjligheten att upptäcka stjärnhimlen från hela Sverige utan att frysa. Mot slutet av augusti börjar den bästa tiden för dig som vill uppleva Vintergatsbandet på kvällstid, och då ordnas också stjärnträffarna Träff under stjärnorna utanför Mariestad och Sagittarius på Öland. Sedan den 8 oktober är det dags för Astronomins dag och natt med astronomiska festligheter i hela landet.

Foto: © Henrik Adamsson
Meteorer framför Karlavagnen – Henrik Adamsson fotograferade förra årets perseider från sjön Brängen utanför Mullsjö. Se fler bilder på Henriks hemsida. Foto: © Henrik Adamsson

7. Fira perseidernas komet i Övik och Karlshamn. Vi har kometen Swift-Tuttle att tacka för de små gruskorn och stenar i rymden som ligger bakom meteorerna, och kometens gamla utbrott för årets förutspådda topp. Stjärnfallens ljusfenomen skapas när de förångas i jordens atmosfär mellan 70 och 90 kilometer ovan marken. I Örnsköldsvik kommer man snart att kunna fira kometen när en ny modell av Swift-Tuttle placeras ut i den mäktiga skalmodellen Sweden Solar System, skvallrar initiativtagare Gösta Gahm. En annan modell av kometen finns redan med på Kreativum i Karlshamn.

8. Skåda tillsammans. På några platser ordnas visningar av meteorregnet på torsdag 11 och fredag 12. Till exempel på Tycho Brahe-observatoriet utanför Malmö, på Tönnersa-observatoriet söder om Halmstad och utanför Norrköping i regi av Norrköpings Astronomiska Klubb.