Den 27 september 2016 presenterade Elon Musk, vd för rymdföretaget SpaceX, sin vision för hur mänskligheten kan nå Mars (Ars TechnicaNational Geographic, Space Policy Online). Den är vacker, storslagen och spännande – men det är mycket som ska till för att den ska bli verklighet.

Foto: SpaceX
Elon Musk på scen i Mexiko den 27 september. Foto: SpaceX

Musk ville nå världens rymdexperter med sitt budskap och valde rymdkonferensen International Astronautical Congress i Guadalajara, Mexiko. Det blev en och en halv timmars presentation, i vilken han ensam på scen visade film, berättade om SpaceX nya design för en interplanetär farkost, och varför. Hela talet, nu med den knasiga frågestunden efteråt bortklippt, kan ses på YouTube.

Med hjälp av återanvändbara raketer – en teknik som SpaceX framgångsrikt testat på jorden – lastas den ovanligt tunga farkosten med tillräckligt med bränsle för att byta från jordens bana runt solen till Mars.

Bränsle för returresan ska kunna tillverkas av de första astronauterna. Med metan och flytande syre som bränsle – som ska kunna utvinnas av vattenis på Mars yta och atmosfärens koldioxid – finns råmaterialen på plats.

Musk tror att resor till Mars kan börja inom de närmaste tio åren, men han siktar också på storskalig kolonisering inom 40-100 år efter det.

– Det måste bli: Vi kommer att vara en rymdresande civilisation, sa han.

Makalösa trailern för SpaceX nya marsfarkost. (Film: SpaceX)

Den storslagna bemannade resan till Mars är inte först på Musks att göra-lista. Först planeras den obemannade farkosten Red Dragon som ska nå Mars redan 2018. Lyckas den så vill även NASA och världens marsforskare vara med, rapporterar Science.

Ska vi tro på Elon Musks vidlyftiga vision? Andra rymdföretag – Boeing till exempel – har siktet inställt på Mars (Space Review). Elon Musk och andra rymdmiljardärer som Jeff Bezos, Jurij Milner och Anousheh Ansari får igång folk mer än de flesta – läs mer om dem i Katja Lindbloms artikel i Populär Astronomi 2016/2.

SpaceX har tidigare visat en imponerande förmåga att kliva in på områden som tidigare helt befolkats av de större nationella rymdorganisationerna, som NASA och ESA. Men det är något speciellt och personligt med just Elon Musks idéer, som Dag Kättström är inne på i hans analys av presentationen. Han framstår inte bara som affärsman utan även som idealist, en rymdens Donald Trump och Hillary Clinton i samma kostym (för att låna en till bild från Dag).

Musk presenterar sina science fiction-liknande planer samma vecka som en verklighetens rymdäventyr, Rosetta, får ett dramatiskt slut. En som tycker att Musks önskedrömmar har en allvarlig baksida är den annars gladlynte Mark McCaughrean, vetenskaplig rådgivare på ESA.

– Det appellerar till en alldeles för enkel mentalitet av önsketänkande, som målar upp seriösa projekt som tråkiga, döda, skrev han på Twitter.

Utan miljarder nya dollar i projektet och mäktiga samarbetspartners blir inte marsresorna av, och det är det som är det tråkiga med det hela. Men Elon Musk påminner oss att mänskligheten gör val också när vi bestämmer oss att inte drömma stort.

Bild: SpaceX
SpaceX Interplanetära transportsystem närmar sig Mars i denna illustration från SpaceX video. Bild: SpaceX

1 KOMMENTAR

  1. I am a student of BAK College. The recent paper competition gave me a lot of headaches, and I checked a lot of information. Finally, after reading your article, it suddenly dawned on me that I can still have such an idea. grateful. But I still have some questions, hope you can help me.

Comments are closed.