Nya exoplaneter är nästan vardagsmat nuförtiden, men den nyligen upptäckta exoplaneten LHS 1140b kan komma vara en god utmanare för titeln ”mest lovande i jakten på utomjordiskt liv”. Den ansluter sig med förra årets hit Proxima Centauri* och årets tidigare exoplanet-älskling TRAPPIST-1* som en kandidat för beboeliga exoplaneter.

Så här skulle det kunna se ut ovanför atmosfären på LHS 1140b. Exoplaneten befinner sig i den beboeliga zonen runt den bleka röda värdstjärnan LHS 1140. Den skulle kunna vara den mest lovande i jakten efter utomjordiskt liv.
Bild: ESO/spaceengine.org

Med en diameter som är cirka 40% större än jordens och sju gånger mer massiv än jorden, klassificeras den som en superjord. Men vad som är mer intressant är dess omloppsbana. LHS 1140b går runt sin värdstjärna, den ljussvaga röda dvärgstjärnan LHS 1140, var 25:e dag. Det betyder att dess bana är blott en tiondel av jordens bana runt solen, men trots detta tar den bara emot hälften av solens stjärnljus. Mindre högenergisk strålning är gynnsamma förhållanden för liv, och exoplaneten befinner sig mitt i den beboeliga zonen runt LHS 1140.

Jason Dittmann är förstaförfattare till studien och kommenterar upptäckten.

– Den här är den mest spännande exoplaneten som jag sett det senaste decenniet. Vi skulle knappast kunna hoppas på ett bättre mål för ett av vetenskapens mest högt satta mål: jakten på bevis för liv bortom jorden.

Exoplaneten upptäcktes genom transitmetoden, en av de mest effektiva metoderna för att upptäcka exoplaneter. Eftersom den korsar vår siktlinjen till värdstjärnan är det också möjligt att studera exoplanetens atmosfär, vilket gör det möjligt att leta efter spår av liv i form av signaler av metan och syre, ämnen som är populära karaktäristiska tecken på liv.

Markbaserade observationer av exoplanetatmosfärer är svåra, men Nik Piskunov från Uppsalas universitet tror dock att vi snart kan mäta en exoplanetatmosfär med hjälp av uppkommande CRIRES+VLT.

Cassinis bild av Enceladus när den 2008 for förbi Saturnus aktiva måne.
Bild: NASA/JPL/Space Science Institute

Det finns ytterligare nyheter i vårt solsystem också. Tidigare denna månad presenterade forskare från NASA resultat som tyder på att Saturnus måne Enceladus kan innehålla en viktig ingrediens för att liv ska kunna frodas: energi. Även de minsta av livsformer behöver energi för att överleva, och observationer som gjorts av Cassini tyder på att det finns rika mängder av vätet i månens oceaner. Mikroorganismer kan kombinera vätet med koldioxid och bilda metan. Samma reaktion tros också ha varit viktig för uppkomsten av liv på jorden och innebär att Enceladus är en mycket lovandet kandidat för utomjordiskt liv.

För mer information kan jag rekommendera Youtubekanalen acappelascience:s klipp. Där blandas melodierna från min personliga Disney-favorit Aladdin med en genomgång av olika upptäcktsmetoder samt en sammanfattning av milstolparna i sökandet efter exoplaneter. Ett trevligt sätt att lära sig mer!

Nature-artikeln
Svenska ESO:s artikel*
Aftonbladets artikeln om LHS 1140b
Skyandtelescope:s artikel
NASA:s pressmeddelande om Enceladus
Artikel i Science om Enceladus observationerna
SR:s avsnitt från Vetandets värld om sökandet efter exoplaneter

* ESO:s pressmeddelande översattes till svenska av Populär Astronomis Robert Cumming och Tobias Albertsson i sina roller som ESON-representanter för Sverige.