Det låter som något ur en av Jules Vernes science fiction-böcker. Istället är det en knappt fem minuter lång film som tagit den finländske filmskaparen och ballongflygaren Jan Fröjdman tre månader att göra.

I verkligheten hade en ballongflygning över Mars inte varit mycket att beskåda på grund av planetens dammiga atmosfär som dolt mycket av landskapet.

Jan Fröjdman har istället använt sig av bilder tagna av NASA:s rymdsond Mars Reconnaissance Orbiter. Bilderna har han sedan själv färglagt och pusslat ihop till längre filmsekvenser. För att få det så verkligt som möjligt lade han samman olika identifikationspunkter, såsom kratrar, berg och raviner. Han sydde sedan ihop bilderna med hjälp av referenspunkterna och skapade då en typ av 3D-effekt. Vissa geografiska element tog längre tid att skapa. Flatmarker och komplex topografi kräver fler referenspunkter för att bli riktigt bra.

– Det var en väldigt långsam jobbprocess, säger Jan Fröjdman i en intervju till Wired.

De stillbilder som tagits av Mars yta under åren är redan spektakulära nog, högupplösta och inzoomningsvänliga går de även att beskåda i 3D. Problemet med enbart stillbilder är att det kan vara svårt för ögat att få någon vidare uppfattning om landskapets storlek och topografi. För detta behövs rörelse vilket skapar ytterligare en dimension i bilderna. Det är just detta som gör Jan Fröjdmans film så intressant.

– Det finns många otroliga platser på Mars. Jag hade älskat att få se bilder tagna av en landskapsfotograf på Mars, särskilt bilder från polarregionerna. Men tyvärr är det nog inget jag kommer att få se under min livstid, säger Jan Fröjdman.

Än så länge får vi alltså nöja oss med spännande filmer så som Jan Fröjdmans nedan. Färden börjar med en inflygning mot Mars, där vi passerar Mars måne Phobos. Ramla inte ur gondolen bara.


Källor:

vimeo.com
rymdkanalen.se
wired.com

 

2 KOMMENTARER

  1. Thank you very much for sharing. Your article was very helpful for me to build a paper on gate.io. After reading your article, I think the idea is very good and the creative techniques are also very innovative. However, I have some different opinions, and I will continue to follow your reply.

Comments are closed.