Saturnus är superaktuell nu när sonden Cassini är inne på sin sista intensiva sommar.

Planeten med ringarna är också utan konkurrens vackrast på himlen för den som har teleskop. Även med fältkikare anar man en planet utöver det vanliga, och med blotta ögat är den en ljus, gul stjärna med hemligheter.

I år är det mer av en utmaning än det brukar vara att få syn på Saturnus. Då kan du behöva våra bästa skådningstips.

1 Åk söderut om du kan. I sommar befinner sig Saturnus i en del av stjärnbilden Ormbäraren som aldrig kommer långt upp på svenska himlar. Detta är samma ställe bland stjärnbilderna som solen intar runt den 16 december varje år. Du som bor i Norrland förstår vad det innebär: Saturnus blir riktigt svår att få syn på från norra Sverige. Så blir det också tills en bit in på 2020-talet.

j
Kl 01 ser du Saturnus bäst i sommar. Såhär ser det ut natten mot den 10 juni då Saturnus ligger intill fullmånen i söder medan Jupiter går ner i sydväst. Bilden är ritad för Jönköping. (Bild: Stellarium)

2 Stanna uppe sent. Under sommarmånaderna är nätterna ljusa även i syd. Saturnus syns bäst när det är allra mörkast runt kl 01. Det gäller från och med maj till och med augusti.

3 Skaffa fri sikt mot söder. Mitt på sommarnatten ligger Saturnus lågt över horisonten. Som bäst klättrar den till motsvarande en utsträckt knytnäve över horisonten – cirka 12 grader sedd från Malmö, 8 grader från Stockholm och bara 6 från Sundsvall.

Bild: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute
Saturnus nordpol med den spektakulära sexkanten. Läs om den och andra solstormar i Solsystemets värsta stormar (PA 2014/2). Bild: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

4 Ser du en ljus, gul stjärna där längst ner i söder? Då är den nog Saturnus. Kolla i fältkikare så ser du att den är lite tjockare än vanliga stjärnor – ett kännetecken för alla våra ljusa planeter. Jämför med andra ljusa stjärnor för att övertyga dig själv.

5 Låt månen visa dig Saturnus. Tre gånger under sommaren ligger månen nära Saturnus. Natten mot lördagen 10 juni blir snyggast. Då ligger Saturnus lite till vänster nedanför den stora, vackra fullmånen. Natten mot fredagen 7 juli ligger Saturnus strax till vänster och snäppet längre ner än den nästan fulla månen. Sedan den 3 och 4 augusti är Saturnus den ljusa stjärnan till vänster om respektive till höger om månen.

6 Ta fram teleskopet och hoppas på stilla luftlager. Även med ett mindre teleskop ser du Saturnus ringar. I år syns de ungefär som de gjorde då de förbryllade Galileo Galilei när han kikade mot Saturnus år 1610. Nu när Saturnus ligger så lågt på himlen ser du den genom många luftlager – då kan den se suddig ut, hoppa runt eller till och med få färg av atmosfärens brytning (rött upptill och blått nedtill i de flesta teleskop).

7 Res till bättre breddgrader – eller planera för framtiden. Saturnus tar 29 år att göra ett varv runt solen. Det betyder att under din livstid gör den bara två, tre varv runt himlen. Just nu ligger Saturnus dåligt till för oss i norr, men syns högt på himlen för den som bor i till exempel Sydafrika, Australien eller Chile. Men runt 2028 och några år framåt får vi Saturnus högt på himlen hela vintern, som vi gjorde för 15, 45 och 68 år sedan, om du minns så långt tillbaka.

 

2 KOMMENTARER

Comments are closed.