Årets Astronomins dag och natt inträffar först den 23 september. Enligt vissa är det egentligen meteorregnet perseiderna i augusti som ger oss årets finaste astronomiska natt. I vilket fall som helst är det berömda stjärnfallet ditt bästa skäl att vara ute under stjärnorna mellan 8 och 15 augusti. Här kommer våra bästa tips inför perseiderna 2017.

Augusti är som sagt en bra månad för astronomiska fenomen: läs även Populär Astronomis tips inför månförmörkelsen den 7 augusti och solförmörkelsen den 21 augusti.

Foto: &copy: Jörgen Tannerstedt
Perseiderna är snabba meteorer – ibland också riktigt ljusa. Astrofotografen Jörgen Tannerstedts bild summerar perseiderna 2016 sedda från Öland. Där hålls stjärnträffen Sagittarius 24-26 augusti. Foto: Jörgen Tannerstedt

1. Boka in perseidernas bästa natt – och se upp för månen. Flest stjärnfall borde kunna ses sent på kvällen lördagen den 12 augusti. Egentligen kan du se stjärnfall närsomhelst mellan 8 och 15 augusti, så länge himlen är klar och mörk. Vilken tid? Det blir fler perseider på himlen ju längre du stannar uppe, men i år ställer månen till det för nattugglorna. Den kommer också upp sent på kvällen och kan överglänsa många av de ljusa strecken på himlen. Din taktik bör nog bero på var du bor. I norra Sverige ska du trotsa månen och vara uppe mitt i natten kl 01-02. I syd får man hoppas på meteorerna som faller under mörkret innan månen kommit upp på himlen (den går upp ca kl 23).

2. Hitta en mörk plats, lägg dig på rygg om du kan och titta mot himlens mörkaste delar. Då ser du nämligen flest meteorer. De kan å andra sidan dyka upp lite varsomhelst på himlen. Stjärnbilden Perseus kan man visst ha koll på – därifrån ser meteorerna ut att strömma ut – men uppåt är nästan alltid den bästa riktningen att titta.

Grafik: Populär Astronomi
Varje augusti åker jorden in i ett moln av grus från gamla kometen Swift-Tuttle, som skapar meteorregnet perseiderna. I år 2017 inträffar dessutom två förmörkelser där månens och jordens skuggor blir synliga. Bilden är skissartad – avstånden och storlekar är helt fel! – men den kan ge dig en känsla för hur fenomenen hänger ihop. Klicka för att förstora bilden. Grafik: Populär Astronomi

3. Tänk en stund på att du befinner dig på en planet i ett planetsystem. Den snurrar runt sin axel, och åker runt en liten men ljus stjärna som kastar skuggor. Jorden har också en liten, rund, kraterprydd måne i släptåg. Ibland åker vi också igenom glesa moln av grus och stoft som gamla kometer lämnat efter sig. Perseiderna är just en sådan svärm av grus och småstenar, som lyser upp luftlagren på cirka 9 mils höjd när de krockar med jordens atmosfär. I bilden ovan ser du hur jag tänker mig att stjärnfallet hänger ihop med månförmörkelsen och solförmörkelsen. När perseiderna är som bäst är månen halvvägs mellan att passera genom jordens skugga (månförmörkelsen på måndagen den 7) och att själv svepa sin egen 12 mil breda skugga över hela USA måndagen den 21.

4. Kolla också efter sommarplaneterna. Från södra Sverige kan du se den ljusgula Saturnus, som vi redan tipsat om i sommar, lågt över horisonten i syd och sydväst efter att det blivit mörkt. Är du uppe efter kl 02 eller 03 ser du den väldigt ljusa morgonstjärnan Venus gå upp i nordost. Har du med dig fältkikaren? Den hjälper inte i meteorjakten, men duger utmärkt för att leta fram en annan och svårare planet, Uranus. Den ligger i stjärnbilden Fiskarna, lite väl nära månen natten mot den 13 men annars går att hitta med en schysst stjärnkarta, till exempel fina Stellarium.

Karta: Per Ahlin
Se Uranus som omväxling medan du kikar efter perseiderna, som strömmar ut från stjärnbilden Perseus (t v på kartan). För att hitta fram till den ljussvaga gröna planeten i Fiskarna, titta mot sydost och orientera dig med hjälp av Pegasus stora fyrkant. Karta: Per Ahlin