Rymdbolaget SSC har sålt dotterbolaget ECAPS till amerikanskägda Bradford Engineering med bas i Nederländerna.
ECAPS har utvecklat så kallat grönt bränsle för rymdfarkoster. Att visa upp deras produkt HPGP var en av poängerna med svenska rymdprojektet Prisma, som mellan 2010 och 2013 visade upp hur två mindre satelliter kunde flyga i formation i omloppsbana. En av de två satelliterna, Mango, är kvar i omloppsbana. Nu blir ännu ett svenskt rymdföretag utlandsägt.

Vi ringer upp Mathias Persson, vd på ECAPS. Enligt honom är försäljningen ett naturligt steg för SSC, som sålde systerbolaget NanoSpace, som också var med på Prismaprojektet, till danska uppstickaren GomSpace i fjol.
– Det var ett strategiskt beslut. De vill fokusera på sin kärnaffär, säger Mathias Persson.
SSC arbetar idag främst med satellitkommunikation och driften av rymdbasen Esrange utanför Kiruna, som man snart vill uppgradera för att kunna sända upp kubsatelliter. Mer om det finns i Populär Astronomi 2017/2.

För Mathias Persson och medarbetarna på ECAPS i Solna blir det inga stora förändringar framöver, berättar han. De sitter kvar i samma hus som SSC i Solna, fast med en ny logga på utsidan.
– Vi fortsätter att leverera system för satelliter, både motorer och drivmedel, säger han.
Det svenska gröna bränslet blev kanske inte den försäljningssuccén som statliga Rymdbolaget hade hoppats på, men det sprids ändå ut i världen. Sommaren 2016 skrev ECAPS på ett avtal med amerikanska rymd- och försvarskoncernen Orbital ATK för den amerikanska försvarsmarknaden. Bränslet levereras också till satellitnätverket Terra Bella, som tidigare ägdes av Google men numera drivs av småsatellitledarna Planet.

Det är i stort sett bara i svenska Karlskoga som det flytande bränslet HPGP, som baseras på föreningen ammonium dinitramid, tillverkas, där franskägda företaget Eurenco Bofors har sin fabrik.
Grönt i det här sammanhanget brukar betyda alternativ till extremt giftiga vanliga rymdbränslen som hydrazin, som kräver varsam och dyrbar hantering innan de kommer upp i rymden.
Sverige är även med och bidrar till grönare bränsle för raketer. Det har varit ett av ämnen på konferensen EUCASS17 i italienska Milano. I onsdags hölls flera föredrag om EU-projektet GRAIL där Niklas Wingborg, FOI, håller i de gröna rymdtrådarna.
Reading your article helped me a lot and I agree with you. But I still have some doubts, can you clarify for me? I’ll keep an eye out for your answers.
Comments are closed.