Årets astronomiska händelse blir för många den totala solförmörkelsen som korsar USA den 21 augusti 2017. Great American Eclipse som den kallats blir ett av världens mest omtalade astronomiska fenomen. Här kommer våra bästa fakta och tips för dig som vill uppleva förmörkelsen – oavsett om du är på plats eller kvar i Sverige.

Grafik: Populär Astronomi
Så hänger månadens astronomiska händelser ihop: månens och jordens skuggor ger varsin förmörkelse och kometgrus i rymden skapar meteorregn. Klicka för att se bilden i full storlek. Grafik: Populär Astronomi

Solförmörkelsen är bara en av tre stora astronomiska händelser i augusti. Läs även våra tips om stjärnfallet perseiderna och månförmörkelsen den 7 augusti. Sedan den 23 september blir det Astronomins dag och natt, men mer om det sen!

1. Ta reda på tider och platser för den totala förmörkelsen. Förmörkelsen är total mellan 18:16 och 19:49 svensk tid. Den kan ses från ett smalt band som börjar vid Stillahavskusten i delstaten Oregon och som slutar vid Atlantkusten i närheten av Charleston, South Carolina. Totaliteten, förmörkelsens mest dramatiska del, varar som mest i 2 minuter och 40 sekunder, och lokaltid är mellan 10:16 och 14:47. På smidiga timeanddate.com/eclipse kan du lätt ta reda på när hur mycket förmörkelsen syns där du är.

2. Solförmörkelsen är partiell på många andra ställen, framförallt i Nordamerika – men inte bara. Här funkar också timeanddate.com för lokala hålltider. Längre ner får du tips om förmörkelsen som den syns från Sverige, Norge och Danmark.

Karta: Per Ahlin/Populär Astronomi
Så mycket syns solförmörkelsen den 21 augusti från Amerika och länderna runt Nordatlanten. Klicka för att se i större format. Karta: Per Ahlin/Populär Astronomi

3. Res i sista minuten till USA (!). Vill du åka och kolla själv? Det låter visst galet men från Sverige är det i skrivande stund kanske ändå inte helt omöjligt. Brist på hotellrum och överkomliga flygbiljetter är nog dina största problem, och våra tidigare restips till USA gäller inte längre. Trafikstockningar på väg in mot förmörkelsen lär drabba den som litar på att kunna åka bil mot totaliteten. Tidningen Sky & Telescope tycker att tälta kan vara lösningen. Flygplatser är ett annat hett tips. Förmörkelsen är total sedd från de internationella flygplatserna i både Nashville och Kansas City. Enligt en snabbsökning den 3 augusti på Google flights fanns returbiljetter från Stockholm till Nashville för drygt 9000 kr.

4. Projicera, pinnhål, lövskuggor och solförmörkelseglasögon. För att på plats följa månens väg över solen behöver du riktiga solförmörkelseglasögon (kolla AAS lista över godkända tillverkare och råd om hur du kollar att de är säkra). Ännu bättre, projicera på ett papper. Hur gör man? Läs vår guide inför solförmörkelsen 2015 eller vår guide till hur man projicerar för att se solfläckar. Ännu säkrare, roligare och perfekt för barn är att göra egna pinnhålskamera med papper: läs Emily Lakdawallas genialiska nya guide Sharing the eclipse with kids hos Planetary Society. Är du helt utan skydd? Hitta ett lummigt ställe där solen skiner genom träd, och titta efter alla märkliga solskäror som skuggorna bildar på marken, väggar eller trottoarer.

Foto: J. C. Casado (CC BY NC 2.0)
Synen som lockar. Förra totala solförmörkelsen sedd från Indonesien i mars 2016. Foto: J. C. Casado (CC BY NC 2.0)
Karta: Per Ahlin/Populär Astronomi
Klicka för att se i större format. Karta: Per Ahlin/Populär Astronomi

5. Försök se en minimalt förmörkad solnedgång från västra Sverige, Norge eller Danmark. Att skymta den partiella solförmörkelsen från Sverige är inte helt omöjligt – men nästan. Som bäst täcker månen inte ens en halv procent av solens yta, och det alldeles vid solnedgången. Sveriges bästa skådningsplats lär bli Lunneviken utanför Strömstad, eller möjligen Bastuknappen i nordligaste Värmland där riksgränsen svänger inåt. Nordjyllands västkust i Danmark är lite bättre, men Norges västkust med havshorisont i väster ger Skandinaviens bästa skådningsplats. Månen nuddar solens nedre kant under bara några minuter mellan 20:39 (i Stavanger) och 20:45 (Idre).

6. Berätta för fler om din solförmörkelseupplevelse! Skriv gärna till oss och berätta vad du varit med om. Eller meddela bara varifrån du ska se förmörkelsen – vi vet att det är massor av svenskar som åker för att kolla in den. Bland annat åker Astronomisk Ungdom på så kallad Rymdresa till bland annat Wyoming och lovar att blogga om sina upplevelser. Skicka mejl till redaktion@popularastronomi.se eller ta kontakt via Facebook eller Twitter – mig kan du kanske skymta i förmörkelsevimlet den 21 utanför Portland, Oregon.

7. Förmörkelsenörda loss på nätet. Det finns mycket att läsa om förmörkelsen på nätet. Livesändning från hela spåret över USA utlovas av Exploratorium. Fakta, kartor, tider och astronomiska detaljer hittar du på GreatAmericanEclipse.com och EclipseWise. Bra specialbevakning på engelska finns hos Sky & Telescope och hos space.com. Såklart har NASA en specialsajt om förmörkelsen med omfattande tips, vetenskap, och en mängd medborgarvetenskapliga projekt som vanligt folk kan delta i. Bland annat ska projektet Eclipse Megamovie snickra ihop fotografers bilder av totaliteten för att göra en gigantisk film av den måntäckta solen. På sociala medier kan vi dessutom räkna med kanske den största astronomiska händelsen hittills.

Bild: Populär Astronomi
Totala och ringformiga skandinaviska solförmörkelser. Klicka för att förstora. Bild: Populär Astronomi

8. Planera för kommande totala solförmörkelser. Nästa resmål för de inbitna är Argentina eller Chile för den totala solförmörkelsen den 2 juli 2019. Den syns från bland annat utkanterna av Buenos Aires och från teleskoptäta La Serena i Chile. Det blir samma länder igen för totala solförmörkelsen i Patagonien den 14 december 2020. Sedan för solförmörkelsen 8 april 2024 är det återigen dags för totalitet i USA, Mexiko och Kanada, med en rutt genom landet som visar upp spektaklet för miljontals människor i storstäder som Dallas, Indianapolis, Cleveland, Rochester, Montreal. Nästa totala solförmörkelse över Europa blir den 12 augusti 2026 som syns från västligaste Island och norra Spanien.